Annons

First Aid Kit: Så blir vi vänner igen

Med "Visions of the past" ger sig systrarna Klara och Johanna Söderberg ut på vägarna igen och gräver ur låtskatten från deras 16 år som band. Turnén besöker vissa platser för första gången på nästan tio år.
Musik • Publicerad 27 september 2023
"Det här är någonting vi velat göra väldigt länge i kontrast till de stora spelningarna. Med den nya skivan har de bara blivit större och större. Då tyckte vi att det kändes kul att gå tillbaka till hur allt började", säger Johanna Söderberg (th), som tillsammans med sin syster Klara Söderberg snart inleder en ny turné med First Aid Kit. Pressbild.Foto: Foto: Luger

– Vi vet inte om vi kommer att göra det här igen, det känns väldigt speciellt för oss att få dela med publiken, säger Klara Söderberg.

2022 gjorde First Aid Kit en arenaturné i Sverige, men bandet har inte besökt norra delen av landet sedan 2014.

Annons

Systrarna Söderberg har sålt guld och platina runt om i världen och släppte sin femte skiva "Palomino" 2022, som hyllades för sin poppiga americana med blinkningar till Rolling Stones och Fleetwood Mac.

Tillbaka till början

Den kommande turnén utlovas bli mer intim och akustisk – och där First Aid Kit ska gå tillbaka till sina rötter hela vägen till den allra första EP:n "Drunken trees".

Namnet på turnén är "Visions of the past" som kommer från låten "Ghost town". Systrarna börjar spontansjunga när ämnet kommer på tal:

– "If you've got visions of the past, let them follow you down..."

– Vi har kört den på typ alla våra spelningar, i princip sedan den skrevs. Den har blivit en väldigt speciell del av våra konserter, säger Klara Söderberg.

Titeln knyter också an till temat att gå tillbaka i låtkatalogen, och att spela covers och fan-favoriter.

Strategier för syskontjafs

TT: Det känns som att ni spelar live väldigt mycket, jämfört med andra band.

– Vi har spelat oss till vår musik, fått erfarenhet och blivit mycket proffsigare. Det är egentligen det enda sättet att bli en bra liveartist: spela, spela, spela, säger Johanna Söderberg.

För att inte gå varandra på nerverna med syskontjafs under turné är systrarnas strategi att låta varandra vara, sova ut och vädra alla eventuella problem tidigt.

– Vi får allt sagt och sen så är vi liksom vänner igen, säger Klara Söderberg.

Annons

TT: Hur har er relation till Sverige förändrats sedan ni slog igenom internationellt?

– Det är otroligt skönt att komma hem. Vi har rötter här och är väldigt tacksamma över att så många gillar oss. Det kan vara väldigt svårt att bli omtyckt i sitt hemland men vi känner att vi alltid varit väldigt folkliga. Det är något vi är supertacksamma för och inte tar för givet, säger Johanna Söderberg.

Fakta: First Aid Kit

First Aid Kit består av systrarna Johanna Söderberg (född 1990) och Klara Söderberg (född 1993).

De skivdebuterade 2008 med ep-skivan "Drunken trees".

2010 släppte de albumet "The big black and the blue", två år senare kom "The lion's roar". Sedan dess har de släppt albumen "Stay gold" (2014), "Ruins" (2018) och "Palomino" (2022).

Aktuella med: Skandinavien-turnén "Visions of the past".

Turnéplan:

30 Oktober – Göteborg/ Pustervik

31 Oktober – Västerås / Västerås Kongress

2 November – Umeå / Idun

3 November - Luleå / Kulturens Hus

26 November - Huskvarna / Folkets Park

27 November – Köpenhamn / VEGA

28 November – Oslo / Folketeateret

10 December – Linköping / Crusellhallen

11 December – Örebro / Conventum Kongress

13 December – Stockholm / Cirkus

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons