Annons

Filmstaden om godisförbud: "Inte agera polis"

För att få besökarna på biografkedjan Filmstaden att sluta ta med sig eget biosnacks krävs information – men inte tvång, enligt Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden.
Film • Publicerad 11 april 2022
"Får folk information om att de inte ska ta med sig godis in, så följer de flesta den, säger Helena Eklund", marknadsdirektör på Filmstaden. Akrivbild.
"Får folk information om att de inte ska ta med sig godis in, så följer de flesta den, säger Helena Eklund", marknadsdirektör på Filmstaden. Akrivbild.Foto: Christine Olsson/TT

Beskedet att biografkedjan Filmstaden förbjuder besökarna att ta med eget godis, popcorn eller läsk till förmån för det utbud som säljs på biograferna fortsätter att väcka uppståndelse bland biopubliken.

Enligt Helena Eklund, marknadsdirektör på Filmstaden, fattades själva beslutet redan för en tid sedan medan man nu fokuserar vid att informera besökarna.

Annons

– Många besökare har nog redan utgått ifrån att man inte tar med sig medhavt godis, precis som man inte heller gör på många andra evenemang, men själva beslutet har legat hos oss ganska länge. Nu genomför vi en informationskampanj, men det sker inte över en natt. Så man kan säga att det handlar om en långsam implementering, säger hon.

"Ska inte agera polis"

Beskedet om att det från och med nu är slutsnaskat på medhavt godis eller snacks i salongerna finns också sedan en vecka tillbaka på biografkedjans hemsida, där man kan läsa:

"Filmstaden tillåter inte att man tar med egen dryck, mat, snacks, godis, popcorn osv in i biografen. Vi har ett stort utbud av dryck, mat, snacks, popcorn och godis i våra butiker, för att alla ska kunna hitta något som passar dem."

För att förbudet ska efterlevas handlar nu mycket om att informera besökarna så långt det är möjligt – men någon fysisk kontroll av publiken kommer inte att ske, enligt Helena Eklund.

– Biografvärdarna förstår att det här en del av affärsmodellen, men vi har varit tydliga med att deras roll inte är att kontrollera eller att agera poliser. De ska i stället informera och svara på frågor, säger hon och fortsätter:

– Berättar vi för besökarna att de inte ska ha med sig medhavt godis, så respekterar de flesta det.

Besked väcker reaktioner

Långt ifrån alla biobesökare välkomnar dock beskedet att de inte längre får snaska på medhavd proviant i biomörkret att döma av det stora antal upprörda kommentarer som den senaste veckan dykt upp i sociala medier – bland annat på Filmstadens Facebooksida.

Enligt Helena Eklund har också beskedet väckt en del reaktioner – och frågor kring vad som gäller för allergiker.

– Svaret där är att man självklart får ta med sig egen förtäring om man är allergisk mot något, så att man kan kontrollera det man äter. Många har också trott att det här redan gällde, eftersom det är så på många andra evenemangsverksamheter, där man har mat och dryck i sina erbjudanden, säger hon och fortsätter:

– Så vi får väl se – det återstår att se vad det blir för reaktioner.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons