Annons

Filmrecensioner: Blodig och vacker skräcktribut

Många har försökt imitera Tobe Hoopers skräckklassiker "Motorsågsmassakern" – de flesta har gruvligt misslyckats. Ti Wests "X" är ett av få undantag.
Filmrecensioner • Publicerad 6 april 2022
Jenna Ortega i skräckfilmen "X", i regi av Ti West. Pressbild.
Jenna Ortega i skräckfilmen "X", i regi av Ti West. Pressbild.Foto: Christopher Moss
Owen Campbell, Brittany Snow, Mia Goth, Kid Cudi och Jenna Ortega som filmteamet i "X". Pressbild.
Owen Campbell, Brittany Snow, Mia Goth, Kid Cudi och Jenna Ortega som filmteamet i "X". Pressbild.Foto: Christopher Moss

Det är nu nästan 50 år sedan ”Motorsågsmassakern” hade premiär, i början avskydd och förbjuden (bland annat i Sverige), numera med rätta ansedd som den mästerliga klassiker den är.

Under årens gång är det många regissörer som har försökt imitera eller hylla Hoopers klassiker, med nedslående resultat. Men 41-årige Ti West har med filmiskt kunnande och djupt känd kärlek till genren skapat en film som borde kunna tilltala även andra än skräckfansen, sådana som helt enkelt bara vill se en bra film (notera dock att filmen är oerhört blodig).

Annons

Handlingen utspelas 1979. Sex ungdomar har bestämt sig för att bli rika genom att spela in en porrfilm ute på landet och sedan sälja den till den attraktiva VHS-marknaden. De hyr ett hus av en gammal man, som ser ut som om han är 100 år gammal, och som bor i ett angränsande hus, vilket verkar vara hämtat ur ”Motorsågsmassakern”.

Där bor också mannens urgamla hustru, som i början mest anas som en hotande skuggestalt. Ungdomarna börjar spela in porrscenerna och gamlingarna börjar intressera sig för vad som händer i det uthyrda huset. Och eftersom detta är en skräckfilm förvånas väl inte någon över att antalet lik snart börjar bli stort.

Det finns mycket som gör att ”X” blivit så bra. Det är bra skådespeleri överlag, den korta speltiden till trots känns det som om vi lär känna rollfigurerna och det finns små fint inlagda vinkar till andra filmer som ”Psycho”, ”Trasdockan”, ”Alligator” och ”Boogie nights”.

Den bjuder som sagt på en myckenhet blod och chocker, men filmen är också några gånger paradoxalt nog vacker mitt i ruggigheterna – inte minst i den scen, filmad rakt uppifrån, där Mia Goth simmar i en liten sjö och är helt omedveten om att en hungrig alligator snabbt närmar sig henne bakifrån.

”X” är producerad av A24, ett av USA:s just nu mest intressanta filmbolag, med mer konstnärliga filmer som Joel Coens ”The tragedy of Macbeth”, men också imponerande skräckfilmer som ”Hereditary”, ”Midsommar” och nu ”X”. Kort sagt ett bolag att hålla koll på.

Fakta: X

Genre: Skräckfilm.

I rollerna: Mia Goth, Brittany Snow, Jenna Ortega, Martin Henderson, Owen Campbell, Kid Cudi med flera.

Regi: Ti West.

Längd: 1 timme 45 minuter

Åldersgräns: Tillåten från 15 år.

Betyg: + + + +

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons