Annons

Filmrecension: Sött och varmt i bageriet

Om du känner ett starkt behov av en filmisk motsvarighet till en kram är det här bakelsetäta dramat något för dig.
Filmrecension • Publicerad 7 oktober 2020
Mimi (Celia Imre) får hjälpa sin dotterdotter och sin dotters bästa vän att öppna bageri. Pressbild.Foto: Lucky dogs
Mormor Mimi och dotterdottern Clarissa kämpar på i sitt nyöppnade bageri. Pressbild.Foto: Lucky dogs

Det vore absolut inget att skämmas för i dessa tider. Faktum är att även den mest härdade av cineaster kan känna att kraven på stringent handling, trovärdiga repliker och intressanta teman ibland, säger ibland, kan få stryka på foten om det som bjuds är tillräckligt läckert.

"Bageriet på Portobello Road" är just en filmisk motsvarighet till comfort food (som matbloggare och andra numera kallar det gamla, mindre glamorösa, tröstätandet för). Här serveras lättsmält feelgood med charmiga skådespelare, särskilt veteranstjärnan Celia Imrie som på senare tid glänser som vimsig mormor i HBO-serien "Better things".

Annons

Filmen handlar om hur den avlidna Sarahs död påverkar hennes dotter, mamma och bästa kompis.

Sarah och bästisen Isabella skulle precis förverkliga sin dröm om att öppna ett finbageri i centrala London när Sarah alltså dör och lämnar kaos efter sig. Det här låter kanske inte så myspysigt men lugn i stormen, filmen låter det aldrig bli sorgligt på riktigt.

"Mamma hade velat att vi öppnade bageriet tillsammans", utbrister så Sarahs dotter Clarissa till Isabellas och mormor Mimis förvåning. (Ingenstans har det i manus antytts att detta skulle ha varit något som Sarah önskat men kör i vind.)

Sedan följer en trevlig mellanakt när det fejas och bakas, provsmakas och byggs för att få bageriet i ordning. Komplikationer uppstår, relationer prövas (lite lagom) och en intressant lärdom är att det verkar otroligt komplicerat att baka japansk matcha mille crepe-tårta.

Med i leken kommer också den stilige slarvern och Michelin-kocken Matthew, en bekant från förr som söker jobbet som bagare. Isabella är precis så där avogt inställd som hjältinnor i romantiska filmer är innan de sänker garden, och precis innan det ofrånkomliga sker så recenserar hon avmätt Matthews fantastiska macaron-tårta med färska hallon med orden: "den är ok men kunde ha behövt några tag till".

Och ungefär så skulle man kunna resonera om manuset till den här filmen, som är ok men hade behövt gräddas i manusugnen en liten stund till. Fast bakverken får högsta betyg.

Fakta: Bageriet vid Portobello Road

Originaltitel: Love Sarah

Genre: Romantiskt drama

Premiär: 9 oktober 2020

I rollerna: Celia Imrie, Shannon Tarbet, Rupert Penry-Jones med flera

Regi: Eliza Schroeder

Speltid: 1 timme 37 minuter

Åldersgräns: Barntillåten

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons