Annons

Filmrecension: Kul kroppsbytarskräckis

Lägg ihop klichéfylld seriemördarfilm med amerikansk collegekomedi och 1980-talsfilmer som "Big" – så får du "Freaky", det senaste från "Happy death day"-regissören Christopher Landon.
Film • Publicerad 11 november 2020
Kathryn Newton spelar rollen som The Butcher i Millie Kesslers kropp i "Freaky". Pressbild.
Kathryn Newton spelar rollen som The Butcher i Millie Kesslers kropp i "Freaky". Pressbild.Foto: Brian Douglas/Universal Pictures
Millie Kessler (Kathryn Newton) och The Butcher (Vince Vaughn) byter kroppar i "Freaky". Pressbild.
Millie Kessler (Kathryn Newton) och The Butcher (Vince Vaughn) byter kroppar i "Freaky". Pressbild.Foto: Brian Douglas/Universal Pictures

En seriemördare har börjat härja i staden Blissfield. Huvudpersonen Millie blir attackerad men precis när The Butcher, som han kallas, ska hugga henne med en antik kniv blir det blixt och dunder uppe i himlen och den enas personlighet far in i den andres kropp. Nästa morgon vaknar The Butcher upp i Millies hem, i hennes kropp, och försöker förstå vad som hänt. Och Millie vaknar upp i The Butchers hem, som får huset i ”Motorsågsmassakern” att se välstädat ut, och gallskriker när hon ser att hon nu befinner sig i en storvuxen mans kropp.

Inledningen av "Freaky" ger vid handen att detta är ännu en av alla "korkade tonåringar slaktas på löpande band"-filmer, men efter transformationen blir det en stundtals roande komedi. Den storvuxne Vince Vaughn har uppenbarligen haft mycket roligt när han spelar tonårsflicka med alla dennas manér, och Kathryn Newton är stundtals skrämmande när hon ska förmedla iskylan och brutaliteten i en seriemördare. Det är inte minst dessa två skådespelare som gör att "Freaky" lyfter sig över mängden och blir den bästa skräckkomedin sedan den första "Scream".

Annons

Genren innebär självklart att man som publik måste köpa och acceptera fånigheter som att potentiella mordoffer gärna vandrar iväg ensamma, att myndigheterna inte stänger ner hela staden när en rad brutala mord har begåtts, att man arrangerar en stor dans samtidigt som en seriemördare går lös och så vidare. Folk bär sig besinningslöst korkat åt, men det hör som sagt till genren. Och vem kan bry sig om logik i en film vars bärande tema är att två personligheter byter plats?

Det skulle inte förvåna om "Freaky" får en fortsättning, det brukar ju bli så i skräckgenren. Fast jag undrar om tematiken håller för det. Det fungerar här, men skulle nog kännas uttjatat en andra gång.

Fakta: Freaky

Genre: Skräckkomedi

Premiär: 13 november 2020

I rollerna: Kathryn Newton, Vince Vaughn, Alan Ruck med flera

Regi: Christopher Landon

Speltid: 1 timme 41 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons