Annons

Filmen om Bonusfamiljen går i moll

Bonusfamiljen är tillbaka – i filmform. I "Länge leve Bonusfamiljen" försöker Patrik och Lisa lappa ihop sitt äktenskap i fjällmiljö.
Nöje • Publicerad 1 december 2022
Erik "Jerka" Johansson och Vera Vitali spelar det krisande paret Patrik och Lisa i långfilmen "Länge leve Bonusfamiljen".
Erik "Jerka" Johansson och Vera Vitali spelar det krisande paret Patrik och Lisa i långfilmen "Länge leve Bonusfamiljen".Foto: Fredrik Sandberg/TT
Erik "Jerka" Johansson, Måns Nathanaelson och Vera Vitali.
Erik "Jerka" Johansson, Måns Nathanaelson och Vera Vitali.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När den fjärde säsongen av SVT:s populära feelbad-drama "Bonusfamiljen" avslutades hade Patrik (Erik "Jerka" Johansson) varit otrogen mot Lisa (Vera Vitali). När serien nu har premiär i långfilmsform har det gått nästan ett år sedan otroheten och paret försöker fortfarande lappa ihop sitt äktenskap. Dessutom är de, av misstag, formellt skilda och Patrik bestämmer sig för att överraska Lisa och hela den brokiga familjen med ett nytt bröllop i fjällen på nyårsafton.

Det går – som så ofta i "Bonusfamiljen" – inte så bra.

Går i moll

Annons

Jerka Johansson tycker att filmen i stort har samma ingredienser som tv-serien har: både ljus och mörker.

– Jag tycker jättemycket om filmen, men man är ju alltid nervös för hur den ska tas emot. Det har ju gjorts tidigare försök att göra långfilm av tv-serier, och det har kanske varit med blandad framgång. Men här har vi ett väldigt välskrivet och välkonstruerat manus, säger han.

Vera Vitali konstaterar att många anser att det krävs renodlad komedi och en bombmatta av humor för att det ska vara värt att göra en långfilm av en tv-serie. Själv håller hon dock inte med om det och anser att filmen går i moll. Måns Nathanaelson, som spelar Lisas arbetstränande assistent i både tv-serien och filmen, instämmer:

– Det är precis det som är styrkan med "Bonusfamiljen", att man inte är rädd för att hamna i det mörka. Det gör det till en både ärlig och intressant berättelse, säger han.

Mycket gratis

"Bonusfamiljen" blev direkt en framgång när den första säsongen sändes 2017. Serien vann tv-priset Kristallen i kategorin årets tv-drama, och har behållit sin fanskara genom alla efterföljande säsonger.

Och det faktum att det finns en publik som vill se mer av "Bonusfamiljen" känns tryggt för skådespelarna inför premiären av långfilmen.

– Vi behöver liksom inte ägna 30 minuter av filmen åt karaktärsetablering, folk vet redan så pass mycket om våra karaktärer. Vi kan bara hoppa rakt in i storyn vilket är väldigt tacksamt, för då finns det ju plats att berätta mer. Där har vi mycket gratis i att vi redan har exponerats så mycket, säger Jerka Johansson.

"Länge leve Bonusfamiljen" avslutas med en ordentlig cliffhanger som gör att frågan om det blir en femte säsong av tv-serien inte känns alltför osökt. Enligt Vera Vitali är svaret dock "Kanske, kanske inte".

– Vi sitter inte inne på svaret, det är en fråga för SVT. Men det finns hur mycket mer som helst att berätta, och jag tror att alla vi skådespelare är "up for it". Det skulle varken kännas fel eller forcerat att berätta vidare om Bonusfamiljen. Men om det skulle vara så att det tar slut här, ja, då får vi bara leva med det, säger hon.

Fakta: "Länge leve Bonusfamiljen"

Premiär: 2 december

Regi: Felix Herngren

Manus: Moa Herngren

I rollerna: Erik "Jerka" Johansson, Vera Vitali, Fredrik Hallgren, Marianne Mörck, Johan Ulveson, Frank Dorsin, Christer Lindarw med flera.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons