Annons

Filmcensur införs i Hongkong

Filmer som kan anses hota den nationella säkerheten i Hongkong ska nu granskas av censorer, rapporterar .
Film • Publicerad 11 juni 2021
Filmer som kan utgöra en risk för den nationella säkerheten ska nu granskas i Hongkong. Arkivbild.
Filmer som kan utgöra en risk för den nationella säkerheten ska nu granskas i Hongkong. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT

Hongkongs Pekingvänliga regering uppger i ett uttalande på fredagen att Myndigheten för filmcensur bör vara uppmärksam på skildringar eller aktiviteter som kan riskera den nationella säkerheten. Allt innehåll i en film som kan uppfattas att stödja eller främja sådan aktivitet ska censureras.

I ordern finns också instruktionen att censorer ska förebygga och trycka ned handlingar som inte upprätthåller Kinas suveränitet och territoriella integritet.

Annons

Endast ett fåtal kommersiella västerländska dokumentärer eller filmer släpps igenom den strikta censuren på det kinesiska fastlandet varje år. Hongkong har tidigare haft en betydligt mer liberal inställning och filmindustrin har åtnjutit friheter som inte Fastlandskina har.

Hongkongs filmindustri har tagit fram internationella stjärnor som Jackie Chan, Chow Yun-fat, Andy Lau och Tony Leung, och den har också influerat Hollywoodregissörer som Quentin Tarantino och Martin Scorsese, enligt New York Times.

Censuren kommer att gälla både utländska och inhemska filmer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons