Annons

FBI bevakade Aretha Franklin i 40 år

Aretha Franklin övervakades av den federala polisen i över 40 år, enligt nya uppgifter från FBI:s arkiv.
Musik • Publicerad 4 oktober 2022
Aretha Franklin. Arkivbild.
Aretha Franklin. Arkivbild.Foto: AP/TT

Den amerikanska musiktidningen Rolling Stone har begärt att få ut allt arkivmaterial som FBI har om Aretha Franklin. Nu har hemlighetsstämpeln delvis hävts efter en fyra år lång process.

Aretha Franklins FBI-dossier består av 270 sidor och visar på en omfattande bevakning av den firade soulsångerskan. En stor del av materialet är dessutom fortfarande hemligstämplat.

Annons

"Svarta extremister", "kommunistsympatisörer" och "hatar Amerika" är uttryck som används i dokumenten som kartlagt sångerskan och de hon umgicks med privat och professionellt.

FBI hade koll på Aretha Franklin mellan 1967 och 2007. Sångerskan, som kallades "The Queen of Soul", var en ikon inom medborgarrättsrörelsen och umgicks med svarta ledare som Martin Luther King Jr och Angela Davis, vilket uppenbarligen oroade den federala polisen.

Men dokumenten visar också att FBI visserligen försökte, men aldrig lyckades, koppla Franklin till de mer militanta delarna av medborgarrättsrörelsen som Svarta pantrarna.

– Det får mig att känna på ett speciellt sätt när jag får veta att FBI jagade henne och ville ha koll på allt hon gjorde, säger Kecalf Franklin till Rolling Stone.

– Men samtidigt, eftersom jag vet hur min mamma var vet jag att hon inte hade något att dölja, så de skulle aldrig ha hittat något. Så de slösade bort sin tid och som ni ser... hittade de ingenting.

Aretha Franklin avled 2018, 76 år gammal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons