Annons

Experten: Svårt att sälja stulna dockor

Porslinsdockor för hundratusentals kronor stals i veckan vid ett inbrott på Leksaksmuseet i Fisksätra, enligt museet.
Brott • Publicerad 4 juli 2020
Leksakskännaren Peter Pluntky på Tidö collection of toys and comics i Bergrummet i Stockholm. Arkivbild.
Leksakskännaren Peter Pluntky på Tidö collection of toys and comics i Bergrummet i Stockholm. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Under natten till i onsdags tog sig tjuvar in genom Leksaksmuseets tak och slog sönder en monter.

Målet var en samling av dockor från 1800-talet och framåt, och tjuvarna tog sig därifrån med samlingens mest värdefulla objekt. Enligt museet är de värda flera hundratusen kronor, rapporterar SVT Nyheter.

Annons

Leksakskännaren Peter Pluntky blir förvånad över stölden.

– Det är ganska udda att stjäla dockor. Dockor kan i och för sig kosta väldigt massa pengar. Det finns dockor som är värda en miljon, men det är inte helt lättsålt. Varje docka är speciell och lätt att identifiera. Även om de har gjorts i ett antal har de egna kläder och kännetecken. Det hade varit enklare att sälja en plåtbil, som är mer anonym, säger han.

Det finns en stort internationell marknad för dockor av det här slaget, men Pluntky tror att de kommer att återfinnas.

– Förr eller senare dyker de där dockorna upp någonstans, säger han.

Samtidigt är gamla leksaker i allmänhet hett byte för många tjuvar.

– Tjuvar tar ju allt som har ett värde och leksaker har varit samlarobjekt i 30 år. Den mest lästa tidningen på fängelserna i Sverige är "Antik och auktion". Alla lär sig var det finns pengar att hämta, säger Peter Pluntky.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons