Annons

Danska "En runda till" fick en Bafta

Danska filmen "En runda till" tilldelades pris på den brittiska filmgalan Bafta för bästa icke-engelskspråkiga film.
Film • Publicerad 11 april 2021
Mads Mikkelsen i filmen "En runda till". Pressbild.Foto: Samuel Goldwyn Films/AP/TT

"En runda till", med Mads Mikkelsen i huvudrollen, handlar om ett kompisgäng i 40-årsåldern som undersöker hur livet skulle te sig om man alltid vore salongsberusad.

Filmen var nominerad i ytterligare tre kategorier: bästa regi, bästa originalmanus samt Mads Mikkelsen för bästa manliga huvudroll. Men det blev i slutändan bara ett pris på den BBC-sända galan.

Till dottern

Annons

I sitt digitala tacktal riktade sig Thomas Vinterberg till sin dotter Ida, född 2002, som skulle ha medverkat i filmen i rollen som Mads Mikkelsens tonårsdotter. Fyra dagar in i inspelningarna omkom hon i en bilolycka i Paris. Detta var 2019 och produktionen av filmen pausades omedelbart, men återupptogs efter begravningen.

– Främst vill jag tacka min dotter Ida som inte längre är här. Hon var mer entusiastisk över den här filmen än jag. Hon saknade sin hemstad Köpenhamn och nu saknar vi henne. Vi gjorde den här filmen för hennes skull. Det här är en ära och betyder mer för oss än ni någonsin kan ana, sade han till Baftagalans presentatörer.

Fyra kvinnor

Det var på många sätt ett historiskt år för Bafta. För första gången var fyra kvinnor nominerade för bästa regi, vilket kan jämföras med förra året då enbart män nominerades i den kategorin. Det blev Chloé Zhaos "Nomadland" som tog hem kategorin och filmen fick ytterligare tre priser, för bästa film, bästa kvinnliga huvudroll och bästa foto.

– Jag tror att jag just gjorde min lärare vid Brighton College väldigt stolt. Jag vill tacka mina producenter och ett stort tack till Frances McDormand, som är en historieberättare i egen rätt, sade Chloé Zhao, som är född i Kina men utbildat sig i Storbritannien, när hon tog emot Baftan för bästa regi.

Gjort om regler

Bafta har gjort om sina regler, efter kritik för att inte vara tillräckligt inkluderande. Totalt 120 förändringar har presenterats, bland annat för skådespelar- och regipriserna, som nu får sex nominerade i slutfasen, i stället för fem. Dessutom har 1 000 nya personer från underrepresenterade grupper bjudits in som nya medlemmar.

Bafta anordnades i år delvis digitalt, med alla nominerade och utan publik, men med livemusik på plats. Med bara två veckor kvar till Oscarsgalan i Los Angeles så brukar Baftapriserna ge en vink om vilka filmer som också kan vara aktuella för att ta hem Oscarsstatyetter. Det ser ut som att "Nomadland" ligger bra till i år.

Fakta: Vinnarna på Bafta-galan

Bästa film: "Nomadland"

Bästa icke engelskspråkiga film: "En runda till"

Bästa regissör: Chloé Zhao för "Nomadland"

Bästa manliga huvudroll: Anthony Hopkins för "The father"

Bästa originalmanus: Emerald Fennell för "Promising young woman"

Bästa foto: "Nomadland"

Bästa animerade film: "Soul"

Bästa kvinnliga biroll: Youn Yuh-jung i "Minari"

Bästa manliga huvudroll: Daniel Kaluuya i "Judas and the black Messiah"

Bästa brittiska film: "Promising young woman"

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons