Annons

Elly Griffiths avslutar sin populära serie om rättsarkeologen Ruth Galloway

Elly Griffiths trivsamma polisserie med rättsarkeologen Ruth Galloway i huvudrollen har uppskattats av läsarna, men nu har det blivit dags att sätta punkt. ”Den sista utgrävningen” kan på många sätt beskrivas som en hyllning till Galloway-serien, enligt recensenten Kerstin Bergman.
Recension • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Deckare

Den sista utgrävningen

Författare: Elly Griffiths

Översättare: Carla Wiberg

Förlag: Forum

”Den sista utgrävningen” är den avslutande delen i Elly Griffiths älskade serie om Ruth Galloway.
”Den sista utgrävningen” är den avslutande delen i Elly Griffiths älskade serie om Ruth Galloway.

Med ett komplext persongalleri och historietunga miljöer längs den karga Norfolk-kusten har Elly Griffiths charmat många läsare, inte minst här i Sverige. Och när Griffiths nu med ”Den sista utgrävningen” tar farväl av Ruth Galloway, polisen Harry Nelson och deras vänner och kollegor i Norfolk, gör hon knappast någon besviken.

En renoveringsfirma hittar skelettet av en ung arkeologistudent som försvann för ett tjugotal år sedan inmurat i en vägg. Ruth kallas in och snart visar det sig att flera av hennes bekanta inom arkeologivärlden har kopplingar till den döda. Dessutom försvinner en av dessa, Ruths vän druiden Cathbad. Samtidigt kämpar Ruth och hennes universitetskollegor med David Brown i spetsen också emot ett beslut om nedläggning av hela den arkeologiska institutionen.

”När Griffiths nu med ”Den sista utgrävningen” tar farväl av Ruth Galloway, polisen Harry Nelson och deras vänner och kollegor i Norfolk, gör hon knappast någon besviken.”
Annons

Den sista utgrävningen kan på många sätt beskrivas som en hyllning till Galloway-serien. Läsaren får äntligen veta hur det ska gå med Ruth och Nelsons förhållande, och berättelsen har en hög nostalgifaktor med ett ständigt omnämnande av händelser och detaljer från de tidigare böckerna. Griffiths balanserar dock detta fint så att det inte känns överlastat och förvirrande för den som inte läst hela serien. Handlingsförloppet är spännande och inkännande skildrat med en humoristisk touch.

Efter femton böcker är Griffiths färdig med Ruth Galloway, åtminstone för tillfället. Men det är knappast det sista vi kommer se av henne som deckarförfattare.

”Den sista utgrävningen” av Elly Griffiths
”Den sista utgrävningen” av Elly Griffiths
Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons