Annons

Efterfrågan minskar på svenska serier

Tv • Publicerad 3 augusti 2023
Oscar Töringe, Amanda Jansson, Anna Sise och Per Lasson vid inspelningen av "Tunna blå linjen" i Malmö. Arkivbild.
Oscar Töringe, Amanda Jansson, Anna Sise och Per Lasson vid inspelningen av "Tunna blå linjen" i Malmö. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

När flera strömningstjänster gör nedskärningar minskar även efterfrågan på svenska dramaproduktioner. Dagens Nyheter har pratat med flera aktörer i branschen som bekräftar att det kan få konsekvenser och leda till ett minskat utbud.

– De riktigt dyra satsningarna ser vi inte just nu utan man beställer enklare och billigare drama, säger Eva Hamilton, ordförande i branschorganisationen Film- och tv-producenterna, till tidningen.

Annons

Både Viaplay och TV4 har presenterat sparpaket och Netflix försöker öka intäkterna genom att förbjuda delade lösenord.

Flera av de produktionsbolag som DN pratat med märker av de hårdare tiderna. Jakob Feeney, vd på Yellowbird, säger att det har varit en "högkonjunktur utan dess like" i branschen de senaste åren.

– Marknaden har krympt. Vi började ana det förra hösten, sedan eskalerade det under våren och nu innan sommaren blev det rätt tydligt, säger han.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons