Annons

Edna O'Brien får fin fransk utmärkelse

Litteratur • Publicerad 3 mars 2021
Edna O'Briens senaste roman "Flicka" kom nyligen i svensk översättning. Pressbild.
Edna O'Briens senaste roman "Flicka" kom nyligen i svensk översättning. Pressbild.Foto: Awakening/Getty Images

Den irländska författaren Edna O'Brien, känd för sina kvinnoskildringar, får den franska statens finaste kulturutmärkelse, kommendör av ordern "Arts et Lettres". Den i dag 90-åriga O'Brien får utmärkelsen för hela sitt författarskap och för att hon "byggt en särskild relation med Frankrike och de franska läsarna både genom kvalitén på sitt skrivande och genom sin universella kamp som fått ett särskilt gensvar i Frankrike", skriver The Guardian.

Nyligen kom Edna O'Briens senaste roman "Flicka" i svensk översättning. I den skildrar hon en nigeriansk flicka som blir kidnappad av den islamistiska extremiströrelsen Boko Haram. Som 87-åring reste O'Brien till Nigeria för att möta några flickor som varit med om just detta.

"Jag kunde inte ha skrivit boken utan att resa dit och tillbringa mycket tid med att prata med de drabbade familjerna, men också med doktorer, sjuksköterskor och traumaspecialister. De hjälpte mig – hoppas jag – att ge historien den mänsklighet och insikt som den förtjänar", skrev hon till TT i en mejlintervju.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons