Annons

Dubbelt upp på den öländska deckarfronten i sommar – men ingen imponerar

Deckarrecensenten Kerstin Bergman trivs på Öland, men varken Johanna Mos klassiska polisroman ”Darrgräset” eller Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääfs thriller ”Syd” imponerar på allvar.
Recension • Publicerad 28 juli 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Både Johanna Mo och deckarduon Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf har nyligen släppt varsin deckare som utspelar sig på Öland i sommar.
Både Johanna Mo och deckarduon Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf har nyligen släppt varsin deckare som utspelar sig på Öland i sommar.Foto: Pressbild
Deckare

Darrgräset

Författare: Johanna Mo.

Förlag: Romanus & Selling.

Deckare

Syd

Författare: Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf.

Förlag: Bookmark.

Öland är precis som Gotland en ypperlig deckarmiljö, tack vare kontrasten mellan turisternas sommarparadis och de fastboendes livsvillkor, isoleringen på vintern och utsattheten för väder och vind.

Länge var Ölandsdeckare synonymt med Johan Theorins stämningsfulla böcker, men sedan 2020 har även Johanna Mo etablerat sig som trogen skildrare av öns mörka sidor. I motsats till Theorin har Mo hållit sig mer på den södra delen av ön. I den senaste, ”Darrgräset”, rör Mo sig dock norrut, när en äldre man hittas död i Borgholm. Hanna Duncker tampas under några vårveckor så väl med utredningen som med händelser i sitt eget privatliv och förflutna.

””Darrgräset” är en typisk modern polisroman med realistiskt polisarbete där det åks fram och tillbaka över Ölandsbron för att höra vittnen.”
Annons

Duon Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf deckardebuterade förra året med ”Nord”, en psykologisk thriller som kretsade kring en fine dining-restaurang i Åretrakten. ”Syd” är en direkt fortsättning, där kocken Alex Anderson och hans partner startat en öländsk bistrorestaurang med höga ambitioner. Det är dags för deras andra sommarsäsong och förhoppningarna är stora. Men orosmolnen hopar sig, och skräcken växer för att den demoniska Alice Duwal ska komma tillbaka in i hans liv.

Det här är två väldigt olika böcker. ”Darrgräset” är en typisk modern polisroman med realistiskt polisarbete där det åks fram och tillbaka över Ölandsbron för att höra vittnen. Samtidigt spökar Hannas bakgrundstrauma även denna gång. Men trots en intressant twist på Hannas historia saknas det nerv i polispusslandet, och när det gäller Öland ser vi framför allt insidan av polisbilar och utredningsrum. Det här är inte den starkaste boken i serien, men här finns ändå godbitar för den som tycker om att följa Hannas liv.

”I ”Syd” byggs spänningen upp långsamt och sedan dundrar det på i full fart med action och dramatik mot slutet.”

I ”Syd” byggs spänningen upp långsamt och sedan dundrar det på i full fart med action och dramatik mot slutet. Vi får glimtar av dimma på Alvaret och magiska solnedgångar vid stranden, men framför allt kretsar det kring restaurangen, och inte minst kring Alex ångest. Han är den enda personen i boken som gestaltas komplext, övriga förblir mer funktioner som behövs för att berätta historien. Det är trivsamt att läsa om restauranglivet och dess utmaningar, och huvudintrigen med den galna ärkefienden Alice är spännande. Men det krävs att man har överseende med stora brister när det gäller sannolikheten, liksom med sådant som att det knappast finns cikador på Öland. Påpekas bör också att i ”Syd” avslöjas hela handlingen i ”Nord”.

För den som ska till Öland i sommar utgör båda böckerna trevlig semesterläsning, men har du inte läst Johan Theorin bör hans Ölandsdeckare fortfarande vara förstahandsvalet.

bild 1/2
”Syd” av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf.
”Darrgräset”  av Johanna Mo.
”Syd” av Katarina Ekstedt och Anna Winberg Sääf.
”Darrgräset”  av Johanna Mo.
Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons