Annons

Andreas Mattsson drömmer inte om stora scener

Andra målar upp bilder av sina drömspelningar, men inte Andreas Mattsson. Han har redan gjort sitt livs konsert.
Musik • Publicerad 11 augusti 2021
Andreas Mattsson är låtskrivare, musikproducent och sångare i indiepopbandet Popsicle. Arkivbild.
Andreas Mattsson är låtskrivare, musikproducent och sångare i indiepopbandet Popsicle. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT

Andreas Mattsson har varit en konstant i den svenska musikvärlden sedan det tidiga 1990-talet. Utöver rollen som frontfigur i det internationellt uppmärksammade indiepopbandet Popsicle, som släppte fem album mellan 1992 och 1996, har han spelat i musikgrupper som Sweet Chariots och Vanessa & The O's, skrivit musik till såväl andra artister som flera stora tv-produktioner, och släppt tre soloalbum.

Trots det har livespelandet aldrig blivit en stor del av hans liv. Sist han stod på en scen var före pandemin, när Popsicle återförenades för en spelning på Gröna Lund 2018 och gav sig ut på en Sverigeturné året därpå.

Annons

– Jag spelar inte så mycket över huvud taget, konstaterar han.

Drömspelning avklarad

TT: Vilken är din drömspelning?

– Det var utomhus på Skeppsbron för några år sedan, det var mulet och jättevarmt men inget regn och solen gick ner. Det var fint. Så jag har redan gjort den!

TT: Skulle du vilja göra om den?

– Ja, även om det inte kommer att bli samma. Utomhus är ju fint.

"Så mycket bättre"

Drömspelningar är en sak, jättekonserter något annat. Andreas Mattsson slog sitt eget publikrekord med Popsicle på Roskildefestivalen och Liseberg på 90-talet ("sjukt mycket folk"), men i dag har drömmen om Globen falnat.

– Det var mer i 20-årsåldern som jag drömde om att stå på den scenen. Jag har insett att jag inte riktigt är gjord för jättescener, jag är ingen entertainer, säger han.

I stället har Andreas Mattsson tillbringat det senaste året i studion. Bland annat har han arbetat med sina låtbidrag till musikprogrammet "Så mycket bättre", som han i höst medverkar i tillsammans med bland andra Maxida Märak, Daniel Adams-Ray och den tidigare samarbetspartnern Peter Jöback.

Fakta: Andreas Mattsson

Sångare i indiepopgruppen Popsicle som bildades 1992, släppte fem album och splittrades 1999.

Har också släppt tre soloskivor, spelat i banden Sweet Chariots och Vanessa & The O's, skrivit hitlåtar åt artister som Carola och Peter Jöback, producerat musik åt bland andra Tomas Andersson Wij och Hello Saferide, samt gjort musiken till tv-serierna "Våra vänners liv" och "Torka aldrig tårar utan handskar".

Popsicle återförenades för en spelning på Gröna Lund 2018 och fortsatte att turnera 2019.

Är i höst aktuell i "Så mycket bättre" i TV4.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons