Annons

Döpte fossil efter rockikon – fick drömträff

För två år sedan upptäckte paleontologen Mats E Eriksson en ny fossil som fick namnet Drepanoistodus iommii efter Black Sabbath-gitarristen Tony Iommi. Nästan två år senare fick han möta sin idol och lämna över en skulptur av fossilet.
Nöje • Publicerad 3 juli 2023
Tony Iommi fick under ett möte med svenske paleontologen Mats E Eriksson ta emot en skulptur som döpts efter honom till Drepanoistodus iommii.
Tony Iommi fick under ett möte med svenske paleontologen Mats E Eriksson ta emot en skulptur som döpts efter honom till Drepanoistodus iommii.Foto: Privat
Black Sabbath på Live AId 1985. Ozzy Osbourne, till vänster, och Tony Iommi. Arkivbild.
Black Sabbath på Live AId 1985. Ozzy Osbourne, till vänster, och Tony Iommi. Arkivbild.Foto: Rusty Kennedy/AP/TT

– Jag känner att kroppen är helt adrenalinstinn och lite skakig faktiskt. Det är ju en barndomsidol och någon som har följt med genom hela livet, i alla fall mitt musikaliska liv och också grundaren av en hel genre som jag verkligen älskar, berättar Mats E Eriksson, professor i paleontologi vid Lunds universitet.

Det var hösten 2021 som forskningsartikeln om de tre nya fossilen av de käklösa ålliknande fiskarna publicerades. De var 469 miljoner år gamla och hade simmat omkring i delar av dagens Skandinavien och Baltikum.

Annons

Fossil från fiskarna är bland annat viktiga i arbetet med att datera bergarters ålder, och därför tyckte heavy metal-älskande forskningsledaren Mats E Eriksson att det var lämpligt att döpa en av arterna till Drepanoistodus iommii, efter gitarristen i brittiska bandet Black Sabbath: Tony Iommi.

– Fossilet har en lång historia och gjort ganska stor inverkan på hur vi betraktar det forskningsfältet. Och då tänkte jag att Black Sabbath också har en enormt stor inverkan inom sin konstform, förklarar han.

Ställer ut fossilen

Parallellt med forskningsarbetet har han arbetat tillsammans med danske konstnären Esben Horn, också han musikentusiast, med utställningen Rock Fossils där skulpturer av fossiler ställs ut.

Av en händelse hade Mats E Eriksson kontakt med Iommis manager och fick höra att namnhyllningen uppskattats.

Frågan om Iommi skulle vara intresserad av att få en kopia av skulpturen ställdes, svaret blev ja och mötet bokades.

– Både jag och Espen är extremt stora heavy metal-nördar och särskilt Black Sabbath, så att få träffa honom… det är svårt att sätta ord på det. Man blir som en tonårig fanboy, trots att man är över 50 år. Han ska ha den uppställd i sin hemmastudio. I’m living the dream, säger han och skrattar.

"Ett livselexir"

Iommi-fossilet är det femte som Mats E Eriksson döper efter rockmusiker, men träffa någon av dem hade han inte gjort förrän nu.

Eriksson har också skrivit text till en rocklåt om fossiler, ”Deep time predator".

– Musiken har varit ett livselixir sedan jag var barn. Sedan många år kan jag kombinera mina passioner; paleontologin, forskningen och naturvetenskapen med musiken och konsten.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons