Annons

Dödigt virus ramar in Läckbergs långfilmsdebut

En kärlekshistoria – inte en virusthriller. Så beskriver Camilla Läckberg sin långfilmsdebut "Glaciär", som utspelas på ett lyxhotell under en pandemi.
Film • Publicerad 14 april 2021
"Jag fick börja från början och lära mig att skriva filmmanus bland annat genom att titta på instruktioner på Youtube", säger Camilla Läckberg som har fått blodad tand och vill fortsätta med film- och tv-produktion. Med på bilden är också skådespelaren Alexander Karim.
"Jag fick börja från början och lära mig att skriva filmmanus bland annat genom att titta på instruktioner på Youtube", säger Camilla Läckberg som har fått blodad tand och vill fortsätta med film- och tv-produktion. Med på bilden är också skådespelaren Alexander Karim.Foto: Jessica Gow/TT
Gänget bakom "Glaciär", som är Camilla Läckbergs, Alexander Karims och regissören Baker Karims första projekt med sitt nya produktionsbolag. "Vi har massor av nya idéer på gång", säger Camilla Läckberg om framtiden. Lena Endre spelar en av huvudrollerna i filmen.
Gänget bakom "Glaciär", som är Camilla Läckbergs, Alexander Karims och regissören Baker Karims första projekt med sitt nya produktionsbolag. "Vi har massor av nya idéer på gång", säger Camilla Läckberg om framtiden. Lena Endre spelar en av huvudrollerna i filmen.Foto: Jessica Gow/TT
Alexander Karim och Lena Endre spelar två hotellgäster som försöker överleva en förgörande pandemi i "Glaciär". Pressbild.
Alexander Karim och Lena Endre spelar två hotellgäster som försöker överleva en förgörande pandemi i "Glaciär". Pressbild.Foto: Viaplay

Det kan vara vårljuset eller den faktiskt fysiska intervjun i dessa Zoom-tider, men det blir ovanligt bubbligt när det ska snackas "Glaciär", Camilla Läckbergs debut som manusförfattare till en långfilm.

Eller så handlar den gladnervösa stämningen ("Det känns som när man ska lämna sitt barn på förskolan första gången") helt enkelt om de inblandade. Camilla Läckberg och skådespelaren Alexander Karim garvar högt, skämtar och avslutar varandras meningar.

Annons

– Jag och Alex är optimister, som hejar på. Medan Baker är den som sitter som Krösa-Maja i ett hörn och muttrar: "det kommer att gå åt helvete, jag kommer att få sälja huset och få corona och dö." Han har varit döende sedan i mars förra året, säger Camilla Läckberg och skrattar.

Själv har hon varit lindrigt sjuk i covid-19. Alexander Karim insjuknade under inspelningen men kunde, hjälpligt, spela in några av scenerna själv, från sitt hem.

Lyxkarantän och sprit

"Glaciär" gick från idé till färdig film på knappt ett år. Handlingen utspelas i en nära framtid då en dödlig pandemi härjar över jorden. Två omaka främlingar, som spelas av Alexander Karim och Lena Endre, lever isolerade i en sorts lyxkarantän på ett hotell. På distans börjar de bygga upp en relation, som inkluderar walkie-talkies, djupa samtal, en storslagen dansscen och en hel del starka drinkar.

Att filmen finns, och snart får premiär på Viaplay, är faktiskt tack vare att Alexander Karim och Camilla Läckberg medverkade i tv-programmet "Stjärnorna på slottet". Camilla Läckberg drar sig till minnes hur det var när de träffades för första gången.

– Alex kom emot mig för att hälsa och jag ser hur han har ett sådant där stjärnljus i ögonen och jag bara..

– Nu vill han ta en selfie, säger Alexander Karim.

– Och jag tänker att det här blir en lång vecka, fortsätter Camilla Läckberg, men då säger han: "Är du gift med Simon Sköld?" Och det visar sig att han är ett jättefan av min man (som är en MMA-fighter, reds anm).

Tog kreativa makten

De klickade på det kreativa planet och tillsammans med Alexander Karims bror, regissören Baker Karim, startade de produktionsbolaget Bad Flamingo Studios, som enligt ett tidigt pressmeddelande skulle ""ta tillbaka makten från systemet".

TT: Har ni lyckats med det?

– Jag tycker att vi är på god väg. Genom att ha den kreativa makten över projektet så får man ha sina idéer i fred, på ont och gott förstås, säger Alexander Karim.

Annons

Camilla Läckberg flikar in:

– När vi började spela in gjorde vi det helt på egen risk. Baker och Alex har varit väldigt bestämda med att det ska vara solidariskt, vi ska stå för lika mycket. Det är det nog inte många som tror men jag får inte ens bjuda dem på lunch, det är på den nivån.

Tabu med åldern

Från början var tanken att Dilan Gwyn ("Älska mig") skulle spela den kvinnliga huvudrollen. Men en schemakrock kom i vägen och in kom Lena Endre i stället.

– Vi vågade ju knappt fråga henne men så ringde vi bara upp. Hon sa ja på stört, säger Alexander Karim.

Därmed förändrades dynamiken i filmen, på ett radikalt sätt. Camilla Läckberg påpekar att det nästan är tabu att skildra kärlek mellan en äldre kvinna och en yngre man.

– Vi bestämde tidigt att åldersskillnaden aldrig skulle uttalas i filmen och det är något fint med det. Jag har min personliga erfarenhet, med tanke på hur mycket kritik jag har fått för att jag är äldre än min man. Åt andra hållet hade man ju aldrig kommenterat det.

Fakta: "Glaciär"

Manus: Camilla Läckberg

Regi: Baker Karim

Medverkande: Alexander Karim och Lena Endre.

Handling: En pandemi har dödat halva jordens befolkning. En läkare (Lena Endre) och en pastor (Alexander Karim) bor på samma hotell i ett slags karantän-tillvaro. De två främlingarna börjar snart att söka kontakt med varandra via walkie-talkies från varsitt hotellrum.

Premiär: 30 april på Viaplay

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons