Annons

Disney-inspirerad saga blir årets julkalender

En spännande vintersaga i 1700-talsskrud med en prins på vift och vänskap över klassgränserna. Där har ni årets julkalender: "Kronprinsen som försvann".
Tv • Publicerad 12 januari 2022
"Det känns härligt att vara med i något som folk förhoppningsvis kommer att tycka en massa saker om", säger Maria Lundqvist.
"Det känns härligt att vara med i något som folk förhoppningsvis kommer att tycka en massa saker om", säger Maria Lundqvist.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender "Kronprinsen som försvann".
Xavier Canca-Englund, Maria Lundqvist och Kerstin Linden under en paus i inspelningen av årets julkalender "Kronprinsen som försvann".Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regissör Tord Danielsson gillar att skapa verklighetsflykt. Han har tidigare regisserat science fiction-kalendern "Jakten på tidskristallen" från 2017.
Regissör Tord Danielsson gillar att skapa verklighetsflykt. Han har tidigare regisserat science fiction-kalendern "Jakten på tidskristallen" från 2017.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Huvudrollsinnehavaren Xavier Canca-Englund har siktet inställt på en framtid som skådespelare.
Huvudrollsinnehavaren Xavier Canca-Englund har siktet inställt på en framtid som skådespelare.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kerstin Linden gillar spela i kostym. "Jag tycker att det är jättehäftigt", säger hon.
Kerstin Linden gillar spela i kostym. "Jag tycker att det är jättehäftigt", säger hon.Foto: Fredrik Sandberg/TT

När mamma drottningen plötsligt försvinner tvingas kronprins Carl Wilhelm att fly från det kungliga slottet. Ute i den hårda verkligheten träffar han den fattiga flickan Hilda, som hjälper honom att gömma sig med falsk identitet som barnhuspojken Ville.

Regissören Tord Danielsson beskriver "Kronprinsen som försvann" som en vintrig berättelse med både spänning och humor, som utspelas någon gång för länge sedan. Inspirationen kommer från klassiska sagor, men också från matinéfilmer och Disney.

Annons

Danielsson regisserade även tidsreseäventyret "Jakten på tidskristallen" som var SVT:s julkalender 2017. Han har alltid dragits till fantastiska berättelser. Att skapa verklighetsflykt var det som fick honom att ge sig in i yrket från första början, berättar han.

– För mig och säkert för många andra så handlar det om att få glänta in i en helt annan värld och bryta vardagen. Vill man ha radhus kan man titta ut genom fönstret, säger han.

Van från "Utvandrarna"

Inspelningarna har precis dragit i gång och i en studio i Stockholm har man byggt upp ett murrigt värdshus där en stor del av julkalendern utspelas. I närheten ståtar ett tjusigt kungligt gemak samt ett gömställe uppe bland stadens taknockar.

Krogen drivs av Hildas farmor och hon och hennes lillebror hjälper till med att sköta stället. Hilda spelas av 13-åriga Kerstin Linden, som närmast spelade Lill-Märta i "Utvandrarna". Hon gillar att trä på sig 1700-talskläderna och att träda in i rollen.

– Hildas föräldrar är döda och hon drömmer om att få åka ut med en båt och fiska. Hon är finurlig och lustig. Jag är faktiskt ganska van vid det här. I "Utvandrarna" hade jag ju liknande kläder och så. Jag tycker att det här jättehäftigt, säger hon.

Nu ser hon fram emot att få berätta om sitt nya jobb för fler än bara familjen.

– Det är inte så många som vet om det här än, men de som vet tycker att det är jättecoolt. Det tycker jag också. Det ska bli kul att höra vad alla säger sen.

"Sade inte vad det var"

Hennes motspelare Xavier Canca-Englund, 12, axlar rollen som prins Carl Wilhelm. Han var nervös inför den första inspelningsdagen, berättar han.

– Det var lite pirrigt med replikerna. Jag ville inte att det skulle bli fel, säger han.

Att det faktiskt handlade om SVT:s julkalender visste han inte när han sökte rollen.

Annons

– De sade inte vad det var först. Men sedan när jag fick rollen fick jag veta att det var julkalendern. Jag blev jätteexalterad. Jag har inte gjort så mycket än, men det här kommer definitivt att bli det roligaste av det jag har gjort, säger han.

Farmor Nanni, som driver krogen, spelas av Maria Lundqvist. Hon fick rollen genom att helt enkelt ringa upp regissören och be om den.

"Räds inte för spänningen"

– Jag har aldrig gjort så förut. Men det kändes roligt. Och Tord blev glad. Han verkar vara en otroligt lekfull regissör, säger hon.

Det var chansen att få vara med i en riktig saga som lockade henne, berättar Lundqvist.

– I mig skapas en sorts oro för hur långt jag ska gå med karaktären, men det är också det här man som skådespelare kan längta efter att få göra. Det här är en saga som verkligen är upphöjd och trolsk, säger hon och fortsätter:

– Och manuset räds inte för spänningen. Det finns scener som är ganska modiga i sin sort. Ovanligt kraftfulla, tycker jag. För att vara julkalender så räds man inte att sätta fingret på utanförskap, rädsla och att känna sig jagad och skrämd.

Beredd på kritik

Hon tror att kalendern har goda förutsättningar att bli en klassiker.

– Den har alla ingredienser som man kan få tag på. Kostym, drama och spänning. Och det är jultema också. I sista avsnittet är det julafton, säger Maria Lundqvist.

Att spela in Sveriges kanske mest sedda tv-dramaproduktion innebär också att man skapar något som många har åsikter om. Tord Danielsson är beredd på reaktioner.

– Jag är övertygad om att folk kommer att hitta saker att hänga upp sig på. Så är det ju alltid med julkalendern. Man både älskar det och att man älskar att störa sig på saker. Jag hoppas att både ung och gammal ska uppskatta det här, men kanske kommer vissa bitar att vara lite för spännande för de allra minsta. Det kan vara en typisk sådan sak som man kan få kritik för, säger han.

Annons

"Kronprinsen som försvann" har premiär 1 december.

Fakta: "Kronprinsen som försvann"

Är 2022 års julkalender i SVT.

Utspelas i en svunnen tid, inspirerad av svenskt 1700-tal. Handlingen följer en ung kronprins, spelas av Xavier Canca-Englund, som tvingas fly slottet och lär känna den fattiga flickan Hilda, spelad av Kerstin Linden.

I övriga roller ses Maria Lundqvist, Sissela Kyle, Dag Malmberg, Happy Jankell, Anton Lundqvist, Joel Spira, Sissela Benn, Arvin Kananian, Dilan Gwyn, Christoffer Nordernrot och Magnus Sundberg.

Spelas in i Stockholm och på Gotland.

Regisseras av Tord Danielsson. Manus är skrivet av Mattias Grosin, Linn Mannheimer och Isabelle Riddez.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons