Annons

Det går fort i hockey – men inte i Fredrik Backmans roman

Berättelsen om invånarna i Björnstad, den lilla hockeyorten någonstans i norr utvidgas till en lika storslagen som lågmäld skildring av två städer som hatar varann lika djupt som de älskar hockeyn. Elin Thornberg har läst.
Bokrecension • Publicerad 4 december 2021
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Fredrik Backman.Foto:
Fredrik Backman.Foto:Foto: Appendix Fotografi
Roman

Vinnarna

Författare: Fredrik Backman

Förlag: Forum

Det går fort i hockey. Jag vet inte mycket annat om hockey än just detta faktum. Det kan bero på att Fredrik Backman låter de bevingade orden återkomma flera gånger i sin hyllade hockeysvit, som nu avslutats med 750 sidor långa ”Vinnarna”. Boken är nästan lika lång som de två tidigare böckerna tillsammans.

I och för sig har Backman tagit på sig ett storslaget uppdrag i boken. Två rivaliserande hockeyklubbar i två närliggande städer mitt i Norrlands skogar, ska skildras. Karaktärerna är många och är det något som Fredrik Backman kan, så är det att ge dem alla en egen identitet. Ingen släpps att driva iväg, alla lägger sin viktiga lilla pusselbit till skildringen av städerna.

”Fredrik Backman närmar sig svåra ämnen som vargens varande och icke varande, småstadskomplex, gängkriminalitet och granskande journalistik på små redaktioner. Men även om frågorna är stora, är de inte kontroversiella.”
Annons

Hockey är det som binder samman de tre böckerna, men egentligen handlar det inte om hockey. Alla de tre böckerna ställer snarare en större fråga om vad en sport kan betyda för en stads identitet. Med detta följer så klart fler stora frågor. Fredrik Backman närmar sig svåra ämnen som vargens varande och icke varande, småstadskomplex, gängkriminalitet och granskande journalistik på små redaktioner. Men även om frågorna är stora, är de inte kontroversiella. Det mesta är sånt som kan kommenteras med ett ryck på axlarna och svaret ”folk i storstan har ingen aning om hur vi har det här uppe”.

Att Fredrik Backman är duktig på skildringar är det inget snack om. Men frågan är om han ändå inte fick lite väl fria tyglar när den sista delen i bestsellertrilogin skulle skrivas. Upprepningarna är många, de vindlande och ofta onödigt långa poetiska beskrivningarna om vad karaktärerna skulle ha gjort i en given situation om situationen bara varit lite annorlunda, blir snabbt tröttsamma.

Det går fort i hockey, men det går sannerligen inte fort i Fredrik Backmans roman. Lite mer hockeytänk och lite färre vackra ord hade inte skadat ”Vinnarna”.

Elin ThornbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons