Annons

Deckarförfattaren Peter Robinson död

Den brittiske kriminalförfattaren Peter Robinson har gått bort efter en kort tids sjukdom, 72 år gammal, bekräftar hans förläggare för .
Litteratur • Publicerad 7 oktober 2022
Den bästsäljande kriminalförfattaren Peter Robinson är död. Arkivbild.
Den bästsäljande kriminalförfattaren Peter Robinson är död. Arkivbild.Foto: Karl Melander/TT
Stephen Tompkinson spelade kommissarie Banks i fem säsonger under åren 2010–2017. Pressbild.
Stephen Tompkinson spelade kommissarie Banks i fem säsonger under åren 2010–2017. Pressbild.Foto: ITV

Den Leeds-födde författaren var mest känd för romanserien om kommissarie Alan Banks, som också blivit tv-serie med Stephen Tompkinson i huvudrollen.

Efter att ha studerat engelsk litteratur vid University of Leeds flyttade Robinson 1974 till Kanada, där han var bosatt i Toronto med sin fru Sheila Halladay fram till sin död.

Annons

Hans förblev dock trogen sina rötter genom att låta kommissarie Banks-romanerna utspelas i den fiktiva Yorkshire-staden Eastvale. Den första boken publicerades 1987 och serien har sålt mer än 8,8 miljoner exemplar, enligt hans brittiska förlag Hodder & Stoughton.

Robinsons förläggare Carolyn Mays säger i ett uttalande att han var "en kombination av alla de bästa sidorna" av hans karaktär Alan Banks.

– Han var omtänksam och hade en stark rättvisekänsla. Han hade god smak och en väldigt jordnära syn på världen, säger hon.

Hans bortgång uppmärksammas på Twitter av bland andra kriminalförfattarna Val McDermid och Peter James.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons