Annons

David Lagercrantz har aldrig varit bättre – imponerar med nya deckaren

David Lagercrantz har skrivit deckare i olika format sedan 2001, men det är nu han är som allra bäst. Nya deckaren ”Memoria” är lekfull, originell och spännande, menar litteraturrecensenten Kerstin Bergman.
Bokrecension • Publicerad 3 augusti 2023
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
David Lagercrantz, född 1962, bor i Stockholm. Han inledde sin yrkesbana som kriminalreporter på Expressen, men är sedan länge välkänd författare.
David Lagercrantz, född 1962, bor i Stockholm. Han inledde sin yrkesbana som kriminalreporter på Expressen, men är sedan länge välkänd författare.Foto: Kajsa Göransson
Deckare

”Memoria”

Författare: David Lagercrantz.

Förlag: Norstedts.

Många har glömt att David Lagercrantz inledde sin deckarbana redan 2012 med serien om den avhoppade börsanalytikern Daniel Mill som löste brott i Stockholm.

Redan där fanns mycket av den personliga touch som karakteriserar hans Millenniumdeckare, men det är i den nya serien om den omaka duon Hans Rekke och Micaela Vargas som han verkligen hittat en egen plats i genren.

Annons

När vi först mötte Rekke och Vargas i ”Obscuritas” 2021 talade recensenterna mycket om hur gestalterna var inspirerade av Sherlock Holmes och Watson, men i ”Memoria” står de stadigt på egna ben.

Här börjar Vargas rota i ett gammalt fall med en försvunnen kvinna som senare hittats död, medan Rekke gått ner sig i droger och depression. Men när hans gamle ärkefiende visar sig inblandad i det tidigare försvinnandet vaknar han till liv igen.

””Memoria” är underhållande läsning för alla som vill ha en deckare som inte följer den svenska standardmodellen. Här rör vi oss istället bland hyperintelligenta hjältar och superskurkar av det mer excentriska slaget.”
Kerstin Bergman

David Lagercrantz håller sig långt från det vardagsrealistiska, här är det politiska och ekonomiska intriger på hög nivå, men framför allt drar han in sina huvudpersoner och deras bakgrundshistorier i fallet på ett mycket personligt plan. Det skapar spänning som bara ökar för varje nytt avslöjande, tills de står inför den avgörande slutstriden.

”Memoria” är underhållande läsning för alla som vill ha en deckare som inte följer den svenska standardmodellen. Här rör vi oss istället bland hyperintelligenta hjältar och superskurkar av det mer excentriska slaget.

Lagercrantz dialog är rapp och rolig, de kulturella referenserna väl valda, och man kan känna att det finns ett hjärta i berättandet. Möjligen kan man invända att det förekommer alltför många undersköna, karismatiska kvinnor och män med fängslande ögon, men detta kompenseras av den mer jordnära Vargas, som är den gestalt man som läsare framför allt inbjuds att identifiera sig med.

"Memoria" av David Lagercrantz
"Memoria" av David LagercrantzFoto: Omslag
Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons