Annons

Dave Gahan: "Varje skiva är den sista"

I maj dog Andy Fletcher – "kittet" i Depeche Mode.
Så finns det någon framtid för den ikoniska gruppen efter kommande albumet och turnén?
Musik • Publicerad 8 oktober 2022
Och så var de bara två. Martin Gore och David Gahan fortsätter med Depeche Mode trots Andy Fletchers död. "Det är vad han hade velat", säger Gahan.
Och så var de bara två. Martin Gore och David Gahan fortsätter med Depeche Mode trots Andy Fletchers död. "Det är vad han hade velat", säger Gahan.Foto: Britta Pedersen/AP/TT
Andy Fletcher avled i maj i år. Arkivbild.
Andy Fletcher avled i maj i år. Arkivbild.Foto: Owen Sweeney/AP/TT

I maj dog plötsligt Andy "Fletch" Fletcher, blott 60 år gammal, mitt under arbetet med Depeche Mode kommande album. Ett brott på kroppspulsådern tog hans liv.

Det som skulle vara en kreativ period i studion för Dave Gahan och Martin Gore i den senares studio i Santa Barbara i USA förbyttes i stor chock och en sorgeprocess.

Annons

– Allt bara stannade av i ett par dagar och sedan pratade Martin och jag varje dag för att försöka stötta varandra, säger Dave Gahan.

Han sitter på ett hotellrum i Berlin och berättar i ett Zoomsamtal om hur mycket som påminner honom om "Fletch".

– Du vet, allt man gör, bilderna med Anton Corbijn vi nyss har tagit, såna här intervjuer, baren här på hotellet där "Fletch" skulle ha hängt. Det framkallar många minnen, säger han eftertänksamt.

"Vi kör vidare"

Dave Gahan och Martin Gore bestämde sig snabbt för att arbeta vidare som Depeche Mode.

– Martin sade till mig: "Vi kör vidare, va?". "Ja", svarade jag. "Det är klart att vi måste göra klart skivan".

I stort sett alla låtar till skivan var färdiga och Dave Gahan är övertygad om att det är vad Andy Fletcher skulle ha velat.

– Han var Depeche Modes största fan. "Det är klart att ni ska fortsätta att göra musik", hade han sagt.

Men Fletcher dog innan han hade fått höra de nya låtarna. Han var inte med under arbetet i studion i Santa Barbara. För även om han ofta har beskrivits som Depeche Modes hjärta, kitt eller till och med inofficiella manager har hans musikaliska roll varit ytterst liten, säger Dave Gahan.

– Han skulle vara den första att erkänna att han inte har bidragit med något musikaliskt till det vi gör i studion. Men han hade en stor roll som den killen som lyssnade på låtarna och sade att: "Det där måste vi göra om", eller "Det där är inte tillräckligt bra".

Andy Fletchers största roll i Depeche Mode var som Martin Gores kompis, enligt Gahan. De kände varandra sedan skoltiden och Fletcher var någon som Depeche Modes främsta låtskrivare anförtrodde sig åt.

Annons

– Han var definitivt den som fick Martin motiverad att skriva låtar, förmodligen mer än vad jag gjorde.

Närmare varandra

Men att "Fletch" är borta har tvingat Gahan och Gore att komma närmare varandra.

– När han inte är med oss längre tvingar det Martin och mig att kommunicera bättre. Vi har alltid haft problem med dialogen. Vi är inte så bra på det. Men vi har blivit bättre på det nu.

Så vad händer nu? Albumet "Momento mori" är färdigt och ges ut i början av nästa år inför inledningen av Depeche Modes världsturné. Den 23 maj spelar bandet på Friends arena utanför Stockholm, 27 juni väntar Köpenhamn och i augusti spelningar i Oslo och Helsingfors.

Men sedan då? Finns Depeche Mode kvar efter det?

– Jag säger alltid att varje skiva är den sista. Det krävs ganska mycket av tid och kraft att göra en Depeche Mode-skiva. Så jag tänker inte på vad jag ska göra härnäst, säger Dave Gahan.

Den kommande turnén är lång och arenorna tillhör de största i världen. Trots, eller kanske tack vare, att Depeche Mode har hållit på i över 40 år lockar de storpublik.

Platsen i musikhistorien är säkrad och de inspirerar ständigt nya artister. Dagens stjärnor som The Weeknd förvaltar syntsoundet från 80-talet och i Spotifys tidevarv när musikhistorien finns tillgänglig i telefonen kan gamla låtar kännas som nya och moderna för en helt ny generation fans.

TT: Jag hörde min 15-årige son spela "Master and servant" på högsta volym från sitt rum härom kvällen, en "ny" låt för honom. Hur känns det att musik som nästan är 40 år lever vidare på det sättet?

Dave Gahan skrattar till och ser nöjd ut.

Annons

– Det är bra för oss. Min dotter, som är 23 år, har ett eget band och hon säger hela tiden att hennes vänner tycker att Depeche Mode är ett coolt band.

Dave Gahan tror att det beror på att bandet hela tiden försökt utvecklas.

– Vi har hela tiden försökt göra nya saker i nya stilar och vilka instrument vi använder har aldrig varit det viktigaste. Jag tror att det är sånt som skapar en långsiktig karriär.

Men det är inte alla i familjen som har blykoll på Depeche Mode-katalogen. Dave Gahan berättar om sin fru Jennifer.

– Hon kan höra något på radion och säga: ”Det är här något från 80-talet, det låter som New Order”, säger han och fortsätter:

– "Nej, det är faktiskt mitt band", får jag säga då. Och vi håller fortfarande på, säger Gahan och skrattar.

Fakta: Medlemmar i Depeche Mode

+ Vince Clarke, Andy Fletcher och Martin Gore spelade tillsammans i gruppen Composition of Sound i början av 80-talet. Tillsammans med Dave Gahan bildade de i stället Depeche Mode samma år.

+ Clarke lämnade gruppen redan ett år senare för att bilda Yazoo med Alison Moyet och sedermera Erasure med Andy Bell.

+ Andy Wilder ersatte Clarke, men lämnade gruppen 1995.

+ Sedan dess har Depeche Mode varit en trio, tills Andy Fletchers död i år.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons