Annons

Därför är Nobelpristagaren okänd i hemlandet

Inte ens i sitt hemland Tanzania var Nobelpristagaren i litteratur, Abdulrazak Gurnah, särskilt känd. Det har väckt en diskussion i landet om orsakerna.
Litteratur • Publicerad 8 november 2021
Abdulrazak Gurnahs namn var inte så känt i Tanzania. Arkivbild.
Abdulrazak Gurnahs namn var inte så känt i Tanzania. Arkivbild.Foto: Kirsty Wigglesworth

– Om du visar hans foto här så kommer folk att se det för första gången, säger Ally Saleh, författare och poet från Zanzibar, öriket där Gurnah växte upp och som sedan inkorporerades i Tanzania.

Enligt Saleh är det endast ett fåtal som känner till Gurnahs verk – trots att dessa ofta handlar om hur kolonialismen har påverkat den östafrikanska identiteten, och om de flyktingar som har tvingat lämna sina hem där.

Annons

Många i Tanzania undrar nu hur Gurnah har kunnat passera så under radarn, och Nobelpriset till honom har väckt en debatt om landets stagnerande läskultur, skriver BBC. Den nya regimen har gjort om utbildningspolitiken, och lägger numera mindre vikt vid litteraturen. Inget av Zanzibars tre universitet undervisar längre i ämnet.

– Efter revolutionen stängde regeringen många bokaffärer och bibliotek. Många fantastiska författare lämnade landet, säger oppositionspolitikern Ismail Jussa.

Bibliotek, skolor och bokhandlare har också fokuserat mer på undervisningsböcker, medan tillgången på skönlitteratur har varit begränsad, och förlagsindustrin på Tanzania har fått kämpa för att sälja den typen av litteratur.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons