Annons

Danskt kulturliv hårt drabbat av coronakris

I Danmark tillåts nu folksamlingar på 100 personer – och ytterligare lättnader av begränsningarna har aviserats från regeringen. Men den danska kultur- och nöjesbranschen är redan hårt drabbad av coronakrisen.
Musik • Publicerad 8 juli 2020
Roskildefestivalen är ett av de danska evenemangen som har tvingats ställa in under coronakrisen. Arkivbild.
Roskildefestivalen är ett av de danska evenemangen som har tvingats ställa in under coronakrisen. Arkivbild.Foto: Jens Noergaard Larsen/AP/TT

100 personer får sedan onsdagen den 8 juli samlas i Danmark – vilket är en fördubbling av det tidigare antalet, som gällt sedan den 8 juni, skriver DR. Från regeringshåll har man sedan tidigare också aviserat att antalet den 8 augusti ytterligare kommer att fördubblas till 200 personer.

Inställd Roskildefestival

Men begränsningarna har, precis som i övriga världen, under våren fått stora konsekvenser för den danska kultur- och nöjesindustrin. Stora evenemang som bland annat Roskildefestivalen har tvingats att ställa in efter att Mette Frederiksen i början av april meddelat att inga musikfestivaler skulle få hållas under sommaren – och den danska musikbranschen är också speciellt hårt drabbad.

Hårda begränsningar

Annons

Enligt de regler för landets konsertscener som väntas införas i och med "fas 4", som inleds den första augusti, kan upp till 90 procent av gästerna komma att avvisas från lokalerna. Detta då det i utkastet till riktlinjerna från det danska kulturministeriet ställs ett krav på att varje stående gäst ska kunna förfoga över fyra kvadratmeter, vilket exempelvis skulle leda till att en konsertlokal med en kapacitet på 430 personer bara skulle få ta in 50 personer.

– Vi vill gärna ha gäster på våra konserter, men får vi bara ta in en gäst av tio så kommer den här typen av verksamhet inte att överleva – och hälften av de danska konsertscenerna riskerar att försvinna, säger Esben Marcher, chef för Dansk Live, intresseorganisationen för de danska livescenerna, till DR.

Den danska kulturministern kommer också under onsdagen den 8 juli att ha ett möte kring läget med representanter för Dansk Live och det danska teaterförbundet Dansk Teater.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons