Annons

Danska filmindustrin talar ut mot sexism

"Vi har inte gjort tillräckligt", lyder slutsatsen i ett öppet brev undertecknat av 664 skådespelare, regissörer, producenter och andra i den danska filmindustrin som tar ton i ett gemensamt uttalande mot sexism.
Film • Publicerad 11 oktober 2020
Regissören Susanne Bier är en av 664 danska filmarbetare som tar avstånd mot sexismen i branschen. Arkivbild.
Regissören Susanne Bier är en av 664 danska filmarbetare som tar avstånd mot sexismen i branschen. Arkivbild.Foto: Gero Breloer/AP/TT

Bland dem som har undertecknat brevet finns bland andra Oscarsvinnande regissören Susanne Bier, producenten Vibeke Windeløv och skådespelarna Pilou Asbæk, Sofie Gråbøl, Trine Dyrholm och Lars Mikkelsen.

Enligt brevet, publicerat i tidningen Information, vill representanterna för den danska filmindustrin "göra upp med sexismen i branschen".

Annons

"Vi vill skapa en öppen dialog som kan göra oss alla mer medvetna om hur vi hanterar dessa ärenden i framtiden – för vi är inte tillräckligt bra än", heter det bland annat.

Uttalandet kommer efter att Emilia Moth, produktionsassistent på produktionsbolaget Danish Documentary, i september anklagade regissören Feras Fayyad för kränkande beteende. Moths ord möttes av tystnad från branschen, en tystnad som nu bryts.

"Vi undertecknar detta brev för att visa vårt stöd till det mod som krävdes av Emilia för att ensam våga träda fram, och för att visa vår solidaritet med alla dem som inom vår bransch har utsatts för liknande beteende", står det i brevet.

Sigrid Dyekjær, filmproducent och delägare i Danish Documentary, har tidigare avböjt att kommentera ärendet med hänvisning till att det är ett enskilt personalfall. Till Information skriver Dyekjær nu att bolaget "står bakom budskapet" i det öppna brevet och "beklagar händelserna Moth har varit med om".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons