Annons

Dagerman möter metalmusik i ny utställning

Kultur • Publicerad 10 november 2022
Författaren Stig Dagerman. Arkivbild.
Författaren Stig Dagerman. Arkivbild.Foto: TT

En ny utställning sätter författaren Stig Dagermans reportage från ett krigshärjat Tyskland i förbindelse med musikgenrerna black- och death metal, och band som Watain och Mayhem. Enligt författaren Torhild Elisabet Sandberg, som gjorde kopplingen, har de många gemensamma teman. Ett sådant är äckel, vilket Dagerman skriver om i "Tysk höst".

"Här finns en tydlig likhet med metal-genren. Banden belyser det skitiga, det mörka och okontrollerade, sådant som kan uppfattas som äckligt. Det är något vi behöver titta närmare på i en samtid som i mångt och mycket är upptagen med det blanka och tillrättalagda, i synnerhet i sociala medier", säger Sandberg i ett pressmeddelande.

”Stig Dagerman möter metal – att beskriva det obeskrivliga” visar foto och film i Litteraturens hus i Uppsala, från den 26 november. Utställningen finansieras av projektet Växelspel som utforskar metoder för konstnärlig utveckling utifrån Dagermans författarskap.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons