Annons

Dagens ETC bryter med Kajsa Ekis Ekman

Skribenten Kajsa Ekis Ekmans ledartext i tidningen Dagens ETC, där hon uttalat sig ifrågasättande om den ukrainska tidningen Kyiv Independent, har fått stark kritik. Nu bryter ETC med Ekman, men enligt chefredaktör Andreas Gustavsson beror det inte på ledartexten.
Media • Publicerad 11 april 2022
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC:s ledarsida sedan tidningen startade 2014. Nu bryter ETC samarbetet. Arkivbild.
Författaren och skribenten Kajsa Ekis Ekman har skrivit för Dagens ETC:s ledarsida sedan tidningen startade 2014. Nu bryter ETC samarbetet. Arkivbild.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

I texten i ETC skrev Kajsa Ekis Ekman bland annat att Kyiv Independent har kopplingar till den ökända Azovbataljonen, en av flera frivilligbataljoner som är en del av det ukrainska nationalgardet och som strider mot Ryssland, samt att tidningen "inte är så oberoende som den utger sig för att vara".

Ekmans text kritiseras också för att ha stora likheter med ett längre reportage på sajten Mint press news, som publicerar innehåll från statskontrollerade ryska RT, tidigare Russia Today, och Sputnik.

Annons

Dagens ETC:s chefredaktör Andreas Gustavsson menar dock att kritiken mot Ekmans ledartext inte är skälet till att tidningen bryter med skribenten.

– Det kom till min kännedom i dag att Kajsa Ekis Ekman i sociala interaktioner har bagatelliserat Russia Today och vad de sysslar med i världen och där går min gräns, säger han till SVT.

Russia Today är en rysk statskontrollerad tv-kanal och den ”sociala interaktionen” har ägt rum i ett kommentarsfält på Instagram.

Andreas Gustavsson skriver i ETC att han upplevde texten om Kyiv independent som provocerande, men att han står fast vid beslutet att publicera.

Trots detta menar han att ledarsidan framöver måste ha en tydligare linje och representera tidningens värderingar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons