Annons

Countrystjärnan Loretta Lynn död

Den amerikanska countrystjärnan Loretta Lynn har avlidit. Hon nominerades till 18 Grammys och toppade countrylistan 16 gånger.
Musik • Publicerad 4 oktober 2022
Loretta Lynn vid ett framträdande i Austin, Texas 2016. Arkivbild.
Loretta Lynn vid ett framträdande i Austin, Texas 2016. Arkivbild.Foto: Rich Fury/AP/TT
Loretta Lynn, till vänster, tillsammans med skådespelaren Sissy Spacek som spelade Lynn i filmen om sångerskans liv. Spacek fick 1980 en Oscar för sin rolltolkning. Arkivbild från 2010.
Loretta Lynn, till vänster, tillsammans med skådespelaren Sissy Spacek som spelade Lynn i filmen om sångerskans liv. Spacek fick 1980 en Oscar för sin rolltolkning. Arkivbild från 2010.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Loretta Lynns familj meddelar att hon somnade in i sitt hem i Hurricane Mills i delstaten Tennessee under tisdagen efter en tids sjukdom.

Hon föddes 1932 som dotter till en gruvarbetare, något hon sjöng om i sin mest berömda hitlåt "Coal miner's daughter". Fadern dog senare i en lungsjukdom orsakad av det hårda arbetet i gruvan i Kentucky. Båda föräldrarna hade sina rötter hos cherokeefolket och Lynn växte upp med sju syskon under knappa omständigheter.

Gifta till slutet

Annons

15 år gammal gifte hon sig med Oliver Lynn, som jobbade som talangscout och manager i countrykretsar i Nashville. När de träffades var han 21 år och fyra år senare hade paret redan tre barn. De fortsatte trots hans alkoholism, våldsamheter och ständiga otrohetsaffärer att vara gifta tills Oliver Lynn gick bort.

Äktenskapet inspirerade till flera av Loretta Lynns mest kända låtar som "Don't come home a drinkin' (with lovin' on your mind)" och "Fist city".

1953, när Loretta Lynn var 21, fick hon en gitarr i present av sin man och började spela tillsammans med sin bror Jay Lee som Loretta Lynn and the Trailblazers. Hon började skriva egna låtar och debuterade med singeln "I'm a honky-tonk girl" 1960. Hon och maken reste själva runt till olika countryradiostationer för att marknadsföra hennes musik.

– Eftersom vi var för fattiga för att bo på hotell så sov vi i bilen och åt smörgåsar i parker. Vi reste runt i tre månader, berättade Loretta Lynn senare enligt The Guardian.

Låten blev till slut en succé och placerade sig på topp 20 på countrylistan. Hon fick skivkontrakt på Decca och började släppa musik i rask takt. Låtarna handlar ofta om brustna hjärtan, trasiga relationer och handlingskraftiga hjältinnor. Frispråkiga "The pill" från 1975 blev en succé även på poplistorna. En av hennes tidiga mentorer och vänner var sångerskan Patsy Cline, som dog i en flygolycka 1963. Från att ha spelat in uppemot fyra skivor per år blev det avståndet mellan släppen längre under 1980-talet.

Fick Oscar

1980 kom filmatiseringen av hennes självbiografi "Coal miner's daughter", med Sissy Spacek i huvudrollen som Loretta Lynn. Spacek tilldelades en Oscar för bästa kvinnliga skådespelare och filmen fick totalt sju nomineringar.

1993 spelade hon in albumet "Honky tonk angels" med två andra musiklegendarer och vänner: Dolly Parton och Tammy Wynette. 2004 gjorde hon något av en comeback med albumet "Van Lear rose", producerad av White Stripes-frontmannen Jack White. Albumet fick fem Grammynomineringar och kammade hem två statyetter. Hennes sista album blev "Wouldn't it be great" från 2018.

Oliver Lynn dog 1996 och parets äktenskap har beskrivits som ett av de mest tumultartade och uppmärksammade i musikhistorien, samtidigt som han alltid uppmuntrade sin frus karriär.

– Varje gång han slog mig slog jag tillbaka – minst två gånger, sade Loretta Lynn om sin make.

Loretta Lynn drabbades 2017 av en stroke och fick ställa in alla sina planerade framträdanden. Hon blev 90 år gammal.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons