Annons

Cornelia Jakobs: Ska njuta av varenda minut

Cornelia Jakobs är på plats i Turin inför Eurovision. Nu väntar två intensiva veckor innanför tävlingsbubblan och Jakobs planerar att njuta av varje stund.
Eurovision Song Contest • Publicerad 2 maj 2022
Cornelia Jakobs representerar Sverige i Eurovision. Arkivbild.
Cornelia Jakobs representerar Sverige i Eurovision. Arkivbild.Foto: Jessica Gow/TT
Cornelia Jakobs efter Melodifestivalens final tidigare i våras. Arkivbild.
Cornelia Jakobs efter Melodifestivalens final tidigare i våras. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Vi pratar om hur man säger säger "jag skulle vilja ha en sjö att plaska i" på italienska, säger Cornelia Jakobs på telefon från en stekhet flygbuss i München där hon har mellanlandat.

Med sig på resan har hon ett entourage med bland annat creative director, röstcoach och pressperson – och så kärleken David Zandén, som också är hennes låtskrivarpartner tillsammans med Isa Molin.

Annons

– Det betyder jättemycket och är så himla tryggt att ha med några av mina närmaste vänner, det känns som min familj, säger Cornelia Jakobs.

Sedan hon vann Melodifestivalen i mars har det varit full fart.

– Det har varit en stormvind, som Carola skulle ha sagt. Hektiskt, omtumlande och mycket nytt. Det har varit en helt annan typ av press och tufft schema, säger hon.

Blir lugn av fansen

Men all uppskattning hon får och alla nya fans gör att hon orkar, förklarar hon.

– Det kommer så mycket support från Sverige och från hela Europa som gör att jag får så otroligt mycket energi. Det är en helt ny typ av support och det känns både upplyftande och rogivande. Jag känner mig trygg av att jag har varit mig själv och gjort min egen grej och har fått så mycket kärlek för det.

Vinnarlåten "Hold me closer" handlar om ett smärtsamt uppbrott från ett förhållande, och Cornelia Jakobs har märkt att temat verkar träffa hjärtat på lyssnare även utanför Sveriges gränser.

– Det kommer folk från Brasilien och Litauen och alla möjliga länder och säger samma sak. "Varför var du tvungen att skriva en låt om mig och mitt förhållande?" Alla känner att det handlar om dem. Vi är så jävla lika, det spelar ingen roll var man är ifrån.

"Så mäktigt"

Att bli påmind om den där sortens samhörighet mellan olika människor är dessutom vad som gör Eurovision så viktigt, tycker Jakobs.

– Det samlar oss kring alla de här känslorna och olika uttrycken. Eurovision har alltid varit ett sådant ställe där man får vara som man är och känna som man känner. Det kan liksom inte bli för mycket känslor i Eurovision och det är det som jag tycker är så fett och det ska bli så mäktigt att få se på nära håll.

TT: Vad ser fram emot mest?

Annons

– Jag har jobbat så mycket på egen hand och inte haft så mycket framgång tidigare, så allt med den här resan känns så himla lyxigt. Allt är uppstyrt och jag behöver inte hålla koll på grejer. Nu får jag bara njuta av att vara artist. Men det jag ser mest fram emot är såklart framförandet och att få sjunga låten. Jag ska njuta av varenda minut.

Fakta: Cornelia Jakobs

Född: 9 mars 1992 i Stockholm.

Bakgrund: började spela i band på mellanstadiet. Blev i gymnasiet utvald att vara med i gruppen Love Generation och tävlade med gruppen i Melodifestivalen 2011 och 2012.

Namnet Jakobs kommer från pappan Jakob Samuel i The Poodles, där den andra delen av artistnamnet uttalas på engelska. Skrev 2021 Melodifestivalsbidraget “Best of me” för artisten Efraim Leo. Har släppt nio singlar och färdigställer sitt debutalbum.

Representerar Sverige i Eurovision Song Contest i Turin med låten "Hold me closer".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons