Annons

Christos dröm uppfylls – Triumfbågen slås in

Konstnären Christo är död – men hans dröm lever. Från den 18 september kommer Triumfbågen i Paris att vara inslagen på det sätt som kännetecknade den bulgariske monumentalkonstnärens konst.
Konst • Publicerad 15 augusti 2021
Christo 1985, då bron Pont Neuf i Paris slogs in i tyg. Arkivbild.
Christo 1985, då bron Pont Neuf i Paris slogs in i tyg. Arkivbild.Foto: Lionel Cironneau /AP/TT

Ända sedan ungdomen drömde Christo Vladimiroff Javacheff om att någon gång i livet få klä in det franska monumentet i tyg. Två år före sin död 2020 skrev han i en presentation av projektet att det skulle "framstå som ett levande objekt, som rör sig i vinden och reflekterar ljuset".

Tillsammans med sin hustru och samarbetspartner Jeanne-Claude förpackade Christo under sin karriär ikoniska byggnader och platser över hela världen, bland annat riksdagshuset i Berlin, Pont Neuf i Paris och en kilometer av Australiens kustlinje.

Den som vill se Triumfbågen som ett Christo-paket får dock skynda sig till Paris. Installationen visas bara under två veckor, fram till den 3 oktober. Kostnaden för "paket-presenten" beräknas till 14 miljoner euro, motsvarande omkring 140 miljoner svenska kronor, men skattebetalarna har inte behövt betala en krona, konstaterar Le Figaro. Pengarna kommer främst från försäljning av Christos konst och souvenirer relaterade till den.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons