Annons

Frida Lindström: ”Byt ut Babben – eller ge henne ett bättre manus”

Babben Larsson är en rolig människa, inget snack om saken. Så varför är hon så vansinnigt tråkig i ”Bäst i test”? Ge henne ett bättre manus eller låt henne gå – det är min enda uppmaning till TV4 inför kommande säsonger.
Frida LindströmSkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 februari 2024 • Uppdaterad 5 februari 2024
Frida Lindström
Detta är en personligt skriven text i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Babben Larsson har varit programledare för ”Bäst i test” sedan premiären 2017. Kanske är det dags att stiga åt sidan – eller för TV4 att ge henne ett bättre manus.
Babben Larsson har varit programledare för ”Bäst i test” sedan premiären 2017. Kanske är det dags att stiga åt sidan – eller för TV4 att ge henne ett bättre manus.Foto: Pressbild

Det mesta är sig likt sedan TV4 tog över SVT:s kanske allra största tittarsuccé vid årsskiftet. Studion ser likadan ut, musiken är densamma, David Sundin är fortfarande kort och deltagarna ännu lika speedade. I det väloljade maskineriet som är ”Bäst i test” finns bara en enda liten skavank som får ytan att krackelera. Trots att man tagit in en av Sveriges mest välrenommerade komiker som programledare lyckas man nämligen inte få henne att framstå som särskilt rolig.

Babben Larsson är kul. Uppenbarligen. Bara inte i det här formatet. Om det sedan beror på henne eller på hur produktionen är uppbyggd låter jag vara osagt. Klart är i alla fall att hennes manus är så torrt att det knappt duger som dasspapper. Krystade ordvitsar, inövade repliker och meningslösa inspel avlöser varandra. Visst, hon blir ett bollplank för den betydligt roligare David Sundin att studsa mot, men är det verkligen så det ska vara? Förtjänar inte en programledare mer än så?

Annons

Titta bara på programmets brittiska förlaga ”Taskmaster”. Där heter David Sundins motsvarighet Alex Horne och Babben Larssons dito heter Greg Davies. Han är skådis och ståuppkomiker och till skillnad från i svenska ”Bäst i test” delar han strålkastarljuset med sin sidekick. Man har i det närmaste byggt upp en karaktär runt hans person, och de överdrivna egenskaperna löper som en röd tråd genom varje säsong. Han är hård – tja, rentav elak – och sätter sin egen prägel på hela programmet. Han improviserar, går utanför ramarna och säger saker som ingen förväntar sig.

Ett axplock av Greg Davies insatser i ”Taskmaster”:

Här saknas innehåll

Babben, däremot, säger knappt någonting längre. År för år har hon flyttat längre in i skuggorna till förmån för David Sundin som numera är närmast synonym med programmet. Han är ”Bäst i test” – och Babben är... statist? Ibland märks det att produktionsteamet försöker intala oss att hon har samma status som Greg Davies har i ”Taskmaster”. Manuset innehåller uddlösa gliringar till David Sundin, det är fortfarande hennes byst man vinner och hon sitter ännu vid det högsta, pampigaste skrivbordet. Men det börjar faktiskt kännas lite löjligt. Det finns ingen kult kring Babben, så bara lägg av.

Kanske är det så att Babben Larsson inte är rätt person att leda ”Bäst i test” – eller så beror situationen på omständigheterna. Jag menar, hur lätt är det att briljera när hela dramaturgin bygger på att man ska älska David Sundin? Det är inte en särskilt tacksam uppgift.

Min uppmaning till TV4 inför nästa säsong är att utvärdera vad man vill få ut av programledarrollen. Finns det utrymme för två roliga profiler, som i England, eller bör man satsa på kontrastverkan? En rakt av formell person – tänk typ Jessica Almenäs eller Jenny Strömstedt – skulle kunna bli effektfull bredvid den underliga David Sundin. Nu har man istället valt någon grådassig medelväg där Babben Larsson varken får vara rolig eller smart. Släpp henne lös eller låt henne gå. Så som hennes roll ser ut nu kan hon nämligen ersättas av precis vem som helst.

bild 1/2
Greg Davies och Alex Horne är en dynamisk duo i ”Taskmaster”. Alex Horne (sittande till höger) är den som tagit fram hela programkonceptet.
Greg Davies är programledare för ”Taskmaster” – den brittiska förlagan till ”Bäst i test”.
Greg Davies och Alex Horne är en dynamisk duo i ”Taskmaster”. Alex Horne (sittande till höger) är den som tagit fram hela programkonceptet.
Greg Davies är programledare för ”Taskmaster” – den brittiska förlagan till ”Bäst i test”.

Läs mer om årets ”Bäst i test”:

Annons
Annons
Annons
Annons