Annons

Brittiskt museum lämnar tillbaka beninbronser

Det brittiska museet Horniman Museum kommer att lämna tillbaka över 70 föremål som brittiska soldater plundrat i Nigeria. Bland föremålen finns 12 av de kända beninbronserna.
Kultur • Publicerad 7 augusti 2022
Beninbronser på ett museum i Tyskland, som också lämnat tillbaka beninbronser till Nigeria.
Beninbronser på ett museum i Tyskland, som också lämnat tillbaka beninbronser till Nigeria.Foto: Bernd Weissbrod/AP/TT

"Äganderätten till 72 föremål, som med tvång avlägsnades från Benin City under det brittiska militära intrånget i februari 1897, kommer att överföras till den nigerianska regeringen", uppger det Londonbaserade museet i ett uttalande.

Utöver beninbronserna består samlingen som ska återlämnas till Nigeria bland annat av ceremoniella föremål i elfenben och mässing, mässingsklockor och vardagliga föremål som fläktar och korgar.

Annons

En gång i tiden stals de så kallade beninbronserna i samband med plundringar i kungariket Benin.

Kungariket uppstod på 1400-talet och existerade fram till 1897 då britterna erövrade kungariket, skickade kungen i exil och lade området under brittiskt kolonialt styre. Det ska inte förväxlas med staten Benin, som är Nigerias västra grannland.

Nigeria har förhandlat med flera europeiska länder för att återfå beninbronser. I dag har landet planer på att öppna ett museum i Benin City. Tanken är att konstföremålen ska förvaras där i framtiden.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons