Annons

Bokhandlar hårt drabbade under pandemin

Litteratur • Publicerad 13 maj 2021
Många bokhandlar har tvingats stänga under pandemin. Arkivbild.
Många bokhandlar har tvingats stänga under pandemin. Arkivbild.Foto: Amir Nabizadeh/TT

De flesta bokhandlar i Europa tvingades hålla stängt under coronapandemin och de så kallade nedstängningarna, det visar en sammanställningen som Europeiska bokhandlareföreningen, EIBF har gjort, skriver Svensk Bokhandel.

EIBF har samlat in underlag från medlemsföreningar i 17 länder, där även USA finns med. Och 88 procent av bokhandlarna har i någon period tvingats hålla stängt. Hälften av de tillfrågade uppger att försäljningen minskade jämfört med 2019. I Italien och Slovakien sjönk försäljningen med 15 procent, i Portugal med 17 procent och i Ryssland med hela 40 procent. I andra länder steg dock försäljningen, till exempel i Sverige, med 8 procent. Försäljningen i fysiska bokhandlar minskade dock samtidigt med 19 procent.

Samtidigt har alla länder erbjudit statliga stöd till drabbade verksamheter. I en tredjedel av länderna, som Tyskland och Frankrike, gavs också riktade stöd till just fysisk bokhandel. I ett par länder startade man kampanjer för att framhålla vikten av bokhandlar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons