Annons

Bluffkonstverk såldes för miljoner

Ansedda auktionshus och gallerier har sålt bluffkonst, som värderas till över tio miljoner kronor, av påhittade konstnärer.
Konst • Publicerad 11 juni 2021

"Eftersom vi på Bukowskis sålde verken för ett par år sedan och därmed gått i god för deras äkthet brast vi i våra rutiner när vi bedömde dessa verk", skriver Sara Bourke, pressansvarig på Bukowskis, till SVT:s Kulturnyheterna, vars granskning visar att flera auktionshus har sålt bluffkonst.

Det rör sig om verk av signaturerna Tom Moore och Alexander Vasilenko, som inte tycks existera. Det finns visserligen en konstnär vid namn Tom Moore, men han har ingenting att göra med den konst som säljs på auktionssidorna, som i själva verket är enkla fotomontage skapade av en grafiker tillsammans med en annan svensk konstnär. De är även signerade av en gallerist som säger sig ha blivit förd bakom ljuset.

Annons

”Det här är ett bedrägeri och vi kommer därför att lämna in en polisanmälan. Ett konstbedrägeri där man som vi förstår det hittat på identiteter och därefter skapat konstverk. Sådant här ska inte få förekomma", skriver Sara Bourke vidare till Kulturnyheterna.

I ett kompletterande pressmeddelande klargör Bukowskis hur många konstverk det handlar om för deras del: 49 litografier signerade Tom Moore till ett totalt belopp av 85 987 kronor och 47 litografier signerade Alexander Vasilenko till ett totalt belopp av 121 688 kronor.

Priset per verk har varit mellan 300 och 7 500 kronor. Samtliga verk såldes under perioden mars 2009 till januari 2018.

"Vår kontroll gjordes utifrån förstahandsmarknadens information om de aktuella verken och det var inte tillräckligt. Vi kommer nu att kontakta de aktuella köparna", säger Sara Bourke i pressmeddelandet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons