Annons

"Blonde" anklagas för propaganda mot abort

Filmen "Blonde", som handlar om filmstjärnan Marilyn Monroe, beskylls av organisationen Planned Parenthood för att bedriva propaganda mot aborträtten.
Film • Publicerad 1 oktober 2022
Huvudrollsinnehavaren Ana de Armas och filmens regissör Andrew Dominik. Arkivbild.
Huvudrollsinnehavaren Ana de Armas och filmens regissör Andrew Dominik. Arkivbild.Foto: Alvaro Barrientos/AP/TT

I filmen skildras bland annat hur Monroe känner skuld inför sina två olagliga aborter genom att hennes ofödda foster pratar med henne i en datoranimerad scen.

Enligt Caren Spruch vid Planned Parenthood är scenen problematisk.

Annons

– Det är synd att skaparna till "Blonde" valt att bidra till anti-abortpropaganda och stigmatisera människors val av sjukvård, säger hon till Hollywood Reporter.

I en intervju med sajten The Wrap avfärdar filmens regissör Andrew Dominik kritiken. Han menar att åsikterna färgas av att filmen råkar sammanfalla med att den amerikanska högsta domstolen i somras rev upp "Roe mot Wade", det domslut som i nästan 50 år garanterat aborträtten i USA.

– Ingen skulle ha brytt sig ett skit om det, om jag hade gjort filmen 2008, säger han.

"Blonde" bygger på författaren Joyce Carol Oates prisbelönta roman med samma namn och blandar precis som boken fakta och fiktion med avstamp i Marilyn Monroes verkliga liv.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons