Annons

Liverpool får arrangera Eurovision

Eurovision Song Contest • Publicerad 7 oktober 2022
Britten Sam Ryder kom tvåa i årets Eurovision Song Contest. Nästa år får han tävla på hemmaplan. Arkivbild.
Britten Sam Ryder kom tvåa i årets Eurovision Song Contest. Nästa år får han tävla på hemmaplan. Arkivbild.Foto: Luca Bruno/AP/TT

Det blir Liverpool som får arrangera Eurovision Song Contest nästa år.

Valet stod mellan Glasgow och Liverpool, men det var alltså musik- och fotbollsmetropolen Liverpool som drog det längsta strået och får stå som värd för det gigantiska – och kostsamma – arrangemanget. Beskedet lämnades i BBC:s magasinsprogram "The one show".

Annons

BBC har tagit över ansvaret för nästa års tävling från Ukraina som vann i år, men som på grund av kriget inte har några möjligheter att arrangera musikfesten.

Från början var sju brittiska städer intresserade av arrangemanget, men efter att ha gått igenom förslagen ansåg BBC att Glasgow och Liverpool hade de mest genomarbetade helhetskoncepten.

Storbritannien, som de senaste åren noterat fler bottenplaceringar i musiktävlingen, har arrangerat Eurovision åtta gånger, vilket är flest av alla länder. Senast det begav sig var 1998. Mest minnesvärda finalen sett med svenska ögon var 1974 då Abba vann i Brighton.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons