Annons

Bäst just nu: Nöjespanelen tipsar

Kultur- och nöjespanelen tipsar om vad som är bäst just nu inom tv, film, teater, konst, musik och litteratur. Sex färska tips varje vecka.
Publicerad 5 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.

Härlig kväll på slottet för bokälskare

Liza Marklund kommer till Kalmar.
Liza Marklund kommer till Kalmar.

Vad: Författarkväll - Piratförlaget. Var: Kalmar slott 8 oktober kl 19.

Höstens höjdpunkt för alla bokälskare i länet brukar vara Bokens afton i Kalmarsalen. Den äger inte rum förrän om en månad men redan nu på måndag finns det möjlighet till en minst lika trevlig kväll.

Annons

Då är det författarkväll med Piratförlaget på Kalmar slott. Fem av förlagets författare kommer för att berätta om sina senaste böcker. Det blir allt från spänningsromaner med Liza Marklund (bilden) och Pascal Engman till humoristisk uppföljare med Jonas Jonasson. Dessutom berättar Marie-Louise Ekman om maken Gösta Ekmans sjukdom och Jan Guillou om åttonde boken i sin serie.

Det låter helt klart som förutsättningar för en bra kväll.

Ida Norinder

Guldkorn om fisket på Öland

Vad: Dokumentär. Ur sund, ur hav av Sven Ekberg, Niclas Wimmerberg och Johan Theorin.

Jag som fiskardotter får mer än en tår i ögat i filmens partier som skildrar hur det kustnära fisket på Öland är på väg att dö ut. Jag minns när jag som barn följde med min pappa och hans bror ut med fiskebåten Bris från Källahamn.

Äventyret och närheten till naturen men också oron när pappa visade trålarna och berättade om hur de dammsög havet på all fisk. Allt det där finns med i filmen – äventyret som ibland kan vara livsfarligt, fantastiska berättelser från livet på sjön och fiskenäringen som i alla tider varit en stor del av Ölands DNA.

Filmen väcker känslor och lockar många gånger till skratt och är ett fint dokument till framtida generationer.

Anna Törnkvist

Ung livskris med djärvt formspråk

Annons

Vad: Serieroman. Alltid fucka upp av Moa Romanova. Kartago förlag

Moa är singel, lider av panikångest och får inte fart på konstnärskarriären. Hon tillbringar dagarna med att swipa sig igenom patetiska tinderprofiler. Men en misslyckad dejt med en medelålders medieprofil utvecklar sig oväntat till en djupare, mer förtrolig relation, och den emotionella bergochdalbanan som följer kan kanske bli biljetten till en ny jämvikt i livet. Moa Romanovas debutbok är en stilsäker och visuellt spännande serieroman om livskris och psykisk ohälsa. Hon vågar ta ut svängarna i sitt bildberättande: Här sköljer ångesten över huvudpersonen likt ett stigande hav och en drömsekvens exploderar i neonfärgad psykedelia. Det gör Moa Romanova till en talang att hålla ögonen på.

Markus Pedersen

Braksuccén går vidare till tv-rutan

Vad: Tv-serie. Min fantastiska väninna. HBO Nordic den 19 november.

Den bästsäljande romanserien Neapelkvartetten, där vi får följa väninnorna Elena och Lila från den tuffa uppväxten i fattiga arbetarkvarter i Neapel på 1950-talet till sent i vuxenlivet, har beskrivits som ett av litteraturvärldens största fenomen på 2000-talet. Vem som döljer sig bakom psuedonymen Elena Ferrante är fortfarande en gåta.

Den 19 november är det premiär för HBO:s tv-serie som avhandlar den första boken. 32 avsnitt ska det bli totalt, åtta per bok. De två första avsnitten visades på filmfestivalen i Venedig nyligen och jag har läst flera hyllande recensioner. Framför allt ska de unga huvudrollsinnehavarna vara något alldeles extra.

Har du inte läst böckerna så gör det innan.

Kim Ustamujic Johansen

Teatral film som gör sig på scenen

Annons

Vad: Teater. Dogville på Folkteatern i Göteborg.

Dogville hade redan som film ett teatralt uttryck. På scenen fungerar det här brecthianska dramat, som så tydligt demonstrerar godhetens kontra ondskans mekanismer, ännu bättre.

I Frida Röhls regi blir Lars von Triers berättelse ett mästerligt ensembleverk i sepia. Lysande gestaltar Andrea Edwards Grace som kommer till Dogville på flykt från gangstrarna och lämnas ut till invånarnas välvilja.

Det är en påfrestande uppsättning. Inte minst när tonerna från Californiamans fiol antyder svenskt vemod och det står så tydligt att vi, här i Sverige, lever i en verklighet där det inte är självklart att öppna våra hjärtan för långväga gäster.

Spelas till den 12 december.

Anna Hedelius

Få lugna stunder i Sthlm Rekviem

En del serier känner man från första rutan att, ”det här kommer jag gilla”. Så kändes det med Sthlm Rekviem. Jag har förvisso bara sett de två första avsnitten, men det här är right up my alley. Inget världsomvälvande, ingen klassiker, men en mer än habil serie som både underhåller och förskräcker. Jag gillar också att varje fall avslutas på två avsnitt. Det ger serien liv och få lugna stunder.

Sthlm Rekviem baseras på Kristina Ohlssons romaner om Fredrika Bergman och omfattar tio avsnitt. De tre huvudrollerna spelas av Liv Mjönes, Jonas Karlsson och Alexej Manvelov och det är bara att lyfta på hatten. Alla tre är mästerliga.

Christian Gustafsson

Annons
Annons
Annons
Annons