Annons

Barr är bäst i förtjusande bilderbok

I sin fjärde bok om myror koncentrerar sig Anna Bengtsson på byggarbete. Ett förtjusande arbetsplatsreportage, tycker Peter Grönborg.
Ortsdatering • Publicerad 6 maj 2018
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

Bilderbok

***

Annons

Barr är bäst

Text, bild: Anna Bengtsson

Förlag: Alfabeta

För att en berättelse ska bli spännande krävs ofta en hjälte. Men i Anna Bengtssons (f 1951) bilderbok ”Barr är bäst” triumferar kollektivet.

Hon skildrar en grupp myrors arbete med att skapa en stor stack. Ett gigantiskt arbetsplatsreportage levereras. Texten grundas på det faktamässiga, kryddad med fantasieggande påhitt och perspektiv.

Helt visst förmänskligas myrorna. Syftet är dock inte att lansera en förtäckt politisk ideologi. Det rör sig snarare om en saklig redovisning av vad ett fungerande samarbete kan åstadkomma.

En drivkraft för myrorna är att bygga störst och därmed vara bäst. Att detta skulle vara det primära målet för deras existens kan diskuteras.

Anna Bengtsson övertygar mer när hon leder i bevis att barr är ett utmärkt material. Hon har skapat en förtjusande byggarbetsplats.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons