Annons

Bannlyst i USA – nu ges ”Vinterflickor” ut på svenska

ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson skildrar ätstörningar och psykisk ohälsa. ”Vinterflickor” är inte svårläst, men svår att läsa, tycker Bella Stenberg.
Recension • Publicerad 23 mars 2024
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Ungdomsroman

Vinterflickor

Författare: Laurie Halse Anderson

Översättning: Amanda Svensson

Förlag: Natur & Kultur

ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson är en av de största amerikanska ungdomsförfattarna. Nu kommer ”Vinterflickor” i svensk översättning.
ALMA-pristagaren Laurie Halse Anderson är en av de största amerikanska ungdomsförfattarna. Nu kommer ”Vinterflickor” i svensk översättning.Foto: Susanne Kronholm

Lia och Cassie var bästisar, först som nyfikna småflickor, senare förenade av sina ätstörningar. När Cassie dör ensam på ett motellrum fastnar Lia i självhat och sorg. Anorexin och självskadebeteendet förvärras, skuldkänslorna manar fram en spök-Cassie som lockar på henne.

Skillnaden mellan 18-åriga Lias inre liv och dialog och det yttre hon visar världen är gigantisk. Hennes tankar förstärks genom upprepningar och typografi. Originalet kom ut 2009 och stilgrepp som överstruken text känns aningen daterat, men fångar också hur Lia försöker ljuga för sig själv. Som berättare har hon i viss mån blivit sina symptom. Språket är kondenserat, ibland poetiskt, och Amanda Svensson har löst uppgiften fint på svenska.

Annons

Till livet innan refererar Lia som ”när jag var en riktig flicka” och förmodligen är obegripligheten i varför just hon drabbats en poäng. Nu är svälten hennes sätt att kontrollera sig själv – och hon måste ha kontroll eftersom hon håller på att falla isär.

””Vinterflickor” är intensiv. Inte svårläst men svår att läsa. Det finns hopp i mörkret men det dröjer.”

Lia har blivit expert på att dölja saker för familjen. Pappa professor Overbrook varken kan eller vill prata med sin dotter och mamma dr Marrigan är upptagen med jobb medan styvmamman Jennifer kollras bort. Hon får ändå kärlek från dem och förbehållslöst från yngre styvsystern Emma, men räcker det?

”Vinterflickor” är intensiv. Inte svårläst men svår att läsa. Det finns hopp i mörkret men det dröjer.

När Halse Halse Anderson 2023 fick ALMA-priset, världens största barn- och ungdomslitteraturpris, donerade hon en miljon kronor till yttrandefrihetsorganisationen PEN America. Hennes ”Säg något”, om våldtäkt och tystnadskultur, har funnits på listan över böcker som bannlysts i amerikanska skolor ända sedan utgivningen 1999. Enbart förra läsåret bannlystes den 14 gånger, ”Vinterflickor” fem. Tvåa och trea på listan över mest förbjudna böcker är för övrigt ”De blåaste ögonen” av Nobelpristagaren Toni Morrison (29 gånger) och ”Efter Alaska” av den hyllade barnboksförfattaren John Green (27).

Utan att bli didaktisk ser Halse Anderson litteratur som en väg till världsförbättring och anser att barn och tonåringar behöver förberedas för allt det fula. Med det sagt är kanske inte just “Vinterflickor” rätt bok att sätta i händerna på någon som befinner sig i eller nyss tagit sig loss från en ätstörning. Andra har däremot ingen ursäkt.

”Vinterflickor” av Laurie Halse Anderson
”Vinterflickor” av Laurie Halse Anderson
Fakta

Laurie Halse Anderson

Född 1961, bosatt i Philadelphia. Debuterade som författare 1996 och har skrivit ett tjugotal böcker. På svenska finns ”Säg något” (1999/2001) och ”Skärvor av minnen” (2014/2015).

Mottog 2023 års ALMA-pris, med motiveringen: ”I sina täta ungdomsromaner ger Laurie Halse Anderson röst åt sökandet efter mening, identitet och sanning, både i samtiden och i historien. Det är en mörkt glimmande realism som levandegör betydelsen av tiden och minnet för den unga människans liv. Smärta och ångest, längtan och kärlek, klass och kön utforskas med stilistisk skärpa och saklig humor. Med varsam intensitet manar Laurie Halse Anderson fram tillstånd, stämningar och känslor och väjer aldrig för det allra svåraste.”

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons