Annons

Både smärtsamt och lekfullt i Athena Farrokhzads nya diktsamling

Athena Farrokhzad skriver om åsnans betydelse i en ny diktcykel som är både humoristisk och skärande smärtsam. Hon befäster med den sin roll som en av Sveriges mest intressanta poeter.
Bokrecension • Publicerad 3 september 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Athena Farrokhzad, född 1983, bor i Stockholm. Hon fick sitt genombrott redan med debutboken "Vitsvit” (2013). Hennes böcker är översatta till flera språk.
Athena Farrokhzad, född 1983, bor i Stockholm. Hon fick sitt genombrott redan med debutboken "Vitsvit” (2013). Hennes böcker är översatta till flera språk.Foto: Christine Olsson
Diktsamling

Åsnans år

Av: Athena Farrokzhad.

Förlag: Albert Bonniers.

”Dum som en åsna” och ”alla åsnor går inte på fyra ben”. Känns bilden igen? Åsnan är dum och mindre värd – och att som människa bli kallad åsna är förnedrande.

I sin senaste diktsamling låter Athena Farrokhzad åsnan bli symbol för den del av mänskligheten som blir utnyttjad, förnedrad och exkluderad. Åsnan är djurvärldens proletär, har burit de tyngsta bördorna, arbetat i gruvor och utstått pisk och mycket lite morot, men överlevt.

”Åsnans år” av Athena Farrokhzad.
”Åsnans år” av Athena Farrokhzad.Foto: Albert Bonniers förlag
Annons

Mänsklighetens åsnor är också proletariatet, utsugna och slängda på sophög. Arbetarklass, gigekonomins slavar, flyktingar – alla hamnar de längst ner bland dem som kan utnyttjas. Men inte är de dumma.

Här finns en lekfullhet som känns ny i Farrokzhads diktning och jag tänker att endast en poet som är säker på sin begåvning tillåter sig följande rim: ”Ta åsnan från min tunga / vilket dumt djur att besjunga / Ta dottern från min nos / all moderlighet flög sin kos”

Sådant kontrasteras mot samlingens mest smärtsamma dikter, de om exil och saknaden efter döda(de?) bröder. Saknaden efter dofter, smaker, människor som inte går att nå.

”Åsnan är djurvärldens proletär, har burit de tyngsta bördorna, arbetat i gruvor och utstått pisk och mycket lite morot, men överlevt.”
Maria Ehrenberg

”Jag vill återse min födelseplats / medan de som fanns vid min födelse lever / När alla ligger i jorden är den inte min att återse”

Ett annat återkommande ord är ”bära”. Åsnan bär för tung packning, människan för stor sorg. Och barn. Kanske finns här en ljusglimt. Släkten lever vidare. Och det finns en uppgift för dem som är kvar: ”Sen mina bröder slutade rusa genom dagarna / måste jag minnas deras historier på egen hand”

Athena Farrokhzad befäster sin position som en av Sveriges intressantaste och mest utvecklingsbenägna poeter.

Maria EhrenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons