Annons

"Assassin's creed" växer på flera fronter

Flera nya spel i lönnmördarserien "Assassin's creed", och dessutom en tv-serie, är under utveckling. Närmast är det 850-talets Bagdad som ska besökas.
Spel • Publicerad 11 september 2022
Basim blickar ut över 800-talets Bagdad. Pressbild.Foto: Ubisoft

"Assassin's creed" är speljätten Ubisofts kanske viktigaste serie, och de kommande åren planeras flera titlar för att få universumet att växa.

Spelserien kretsar kring en hemlig lönnmördarorder som i olika tidsperioder påverkar historiska skeenden från skuggorna. Det senaste huvudspelet var 2020 års vikingasaga "Valhalla", som flitigt uppdaterats sedan det släpptes och som får ett sista kapitel under hösten.

Tillbaka till rötterna

Annons

Nästa år släpps "Mirage", som kretsar kring rollfiguren Basim som hade en framträdande roll i Valhalla. "Mirage" utspelar sig 20 år innan händelserna i "Valhalla" i Bagdad, där spelaren följer hans väg från gatutjuv till lönnmördare.

Enligt Sarah Beaulieu, berättelseansvarig vid Ubisoft Bordeaux, är det en återgång till spelseriens rötter när det släpps nästa år.

– Vi ville gå tillbaka till den sortens actionäventyr som man känner i ett berättelsedrivet spel. Vi har fokuserat på smygande, parkour och så klart lönnmord, säger hon i Ubisofts videopresentation Forward.

Ubisoft inleder också ett samarbete med Netflix, och skapar tre spel – varav ett "Assassin's creed" – till strömningsjätten. Netflix ska också göra en otecknad serie som kretsar kring spelserien. Tv-serien är i en tidig utvecklingsskede, som showrunner har man knutit till sig Jeb Stuart, som bland annat skrev manus till "Die hard" och "Jagad".

Japan och Kina

Längre fram väntar också ett mobilspel med kodnamnet "Jade" som utspelas i Kina 200 år före vår tideräkning, liksom en traditionell titel med kodnamnet "Red" i feodala Japan och ytterligare ett med kodnamnet "Hexe" som ser ut att ligga ännu längre fram i tiden.

Ubisoft meddelade också att det så kallade "Infinity" som tidigare läckt ut inte är ett eget spel, utan något slags nav som ska samla "Assassin's creed"-titlarna, där "Hexe" och "Red" ingår.

Vid sidan av "Assassin'c creed" gjordes några mindre tillkännagivanden, som att bilspelet "Trackmania", som tidigare varit pc-exklusivt, kommer till konsoler som en gratistitel nästa år.

Fakta: "Assassin's creed"

"Assassin's creed" är en spelserie från utvecklaren Ubisoft. Spelen kretsar kring lönnmördare av assassin-orden, där huvudmotståndaren är tempelriddarorden. Spelen utspelas vid olika viktiga historiska tidpunkter och platser.

Spelen byggde inledningsvis på lönnmord och bekämpning av fienden, men också på friheten att klättra och röra sig fritt över stora ytor, på ett parkourliknande sätt. De senare spelen, framför allt "Origins" (2017), "Odyssey" (2018) och "Valhalla" (2020), är dock mer att betrakta som actionrollspel med smyginslag i stora, öppna spelvärldar.

Förutom huvudspelen finns en mängd sidospår, som böcker, serietidningar och en Hollywoodfilm med Michael Fassbender.

Första spelet kom 2007 och sedan dess har ytterligare elva spel i huvudserien släppts. Det senaste, "Valhalla", släpptes i november 2020.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons