Annons

Arkitekten Helmut Jahn död

Arkitektur • Publicerad 10 maj 2021
Helmut Jahn i Berlin 1998.
Helmut Jahn i Berlin 1998.Foto: Jockel Finck/AP/TT
Sony Center i Berlin, ritat av Helmut Jahn. Arkivbild.
Sony Center i Berlin, ritat av Helmut Jahn. Arkivbild.Foto: Markus Schreiber/AP/TT

Den tysk-amerikanske arkitekten Helmut Jahn har avlidit, 81 år gammal.

Jahn är främst känd för stora höghus och flygplatser i modernistisk och postmodernistisk stil, oftast i hans favoritmaterial glas, stål och betong.

Annons

Född i Nürnberg 1940 tog sig Jahn som ung över Atlanten, till Chicago, där han på 1960-talet studerade under en av Bauhaus-skolans ledande arkitekter, Ludwig Mies van der Rohe.

Chicago blev sedan hemstaden, där han ritade ett antal kända och omdebatterade byggnader, bland annat en terminal på O'Hare-flygplatsen.

Under sin drygt 50-åriga karriär låg han även bakom byggnader som FBI:s högkvarter i Washington DC, flygplatser i Bangkok, Doha och München samt Sony Center vid Potsdamer Platz i Berlin.

Utöver arkitektur ägnade Jahn mycket tid åt segling, och blev 2012 tillsammans med sin son världsmästare i Farr 40-kappsegling.

Helmut Jahn omkom i en trafikolycka i Campton Hills utanför Chicago när hans cykel krockade med två bilar.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons