Annons

Ännu ett filmpris blir könsneutralt

Film • Publicerad 6 augusti 2021
Regissören Noah Baumbach (till höger) tillsammans med skådespelarna Laura Dern och Adam Driver under Gotham Awards 2019. Arkivbild.
Regissören Noah Baumbach (till höger) tillsammans med skådespelarna Laura Dern och Adam Driver under Gotham Awards 2019. Arkivbild.Foto: Evan Agostini/AP/TT

Filmgalan Gotham Awards kommer att göra sina priskategorier könsneutrala, uppger The New York Times.

Istället för att dela upp i kategorierna bästa skådespelare och bästa skådespelerska kommer man att dela ut pris för bästa huvudroll och bästa biroll.

Annons

Priset för bästa genombrott har varit könsnueutralt sedan det instiftades för 24 år sedan och det har bidragit till det här beslutet, enligt ett uttalande från Gotham film- och mediainstitut.

I juni meddelade filmfestivalen i San Sebastián att de gör sitt pris Silversnäckan könsneutralt och även Berlins filmfestival har infört könsneutrala priser för skådespelare.

I Sverige delar filmfestivalerna i Stockholm och Göteborg sedan tidigare inte könsspecifika skådespelarpriser, medan Guldbaggegalan har kvar kategorierna bästa manliga respektive kvinnliga huvudroll.

Det har med jämna mellanrum framförts kritik mot könsneutrala filmpriser eftersom det finns de som befarar att det kommer innebära att fler priser tilldelas manliga skådespelare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons