Annons

Anne Frank-film prisas när unga får bestämma

Film • Publicerad 1 april 2022
Enligt juniorjuryns motivering förmedlar filmen om Anne Frank att det även under förödande omständigheter finns hopp och vänskap bortom tid och rum. Pressbild.
Enligt juniorjuryns motivering förmedlar filmen om Anne Frank att det även under förödande omständigheter finns hopp och vänskap bortom tid och rum. Pressbild.Foto: Stockholms Internationella Filmfestival
Dina Dumas "Sisterhood" beskriver hur långt någon är villig att gå för sina vänner. Pressbild.
Dina Dumas "Sisterhood" beskriver hur långt någon är villig att gå för sina vänner. Pressbild.Foto: Stockholms Internationella Filmfestival

Stockholms filmfestival Junior närmar sig slutet och kröner festivalveckan med att dela ut pris till årets bästa filmer.

Under veckan har 54 000 barn och unga i landet sett 30 filmer från hela världen både fysiskt och digitalt. En grupp bestående av nio unga filmfantaster har sedan valt de vinnande bidragen ur årets program.

Annons

Bronshästen för bästa film i kategorin 6–10 år går till "Var är Anne Frank" av den israeliske regissören Ari Folman och i åldersgruppen 11–19 får Dina Duma från Nordmakedonien pris för sin film "Sisterhood".

Konferencierer vid prisutdelningen på biograf Grand var Sofia Kappel, huvudrollsinnehavare i omtalade "Pleasure" – en roll som gav henne en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll på årets Guldbaggegala – och Erik Enge, som fick sitt stora genombrott i svenska Oscarsbidraget ”Tigrar”.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons