Annons

Anders Borg: Såg Göran Persson som Darth Vader

Den politiska sammansättningen som från början kallades Allians för Sverige fick sitt namn från Star Wars, enligt den tidigare finansministern Anders Borg, som berättar om den borgerliga konstellationen i sitt sommarprat i Sveriges Radios P1.
Kultur • Publicerad 8 juli 2020
Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.
Tidigare finansministern Andes Borg (M) älskade Star Wars som liten. Arkivbild.Foto: Fredrik Persson/TT

Anders Borg påtalar att det är hans version av hur namnet kom till och säger att han som barn älskade Stjärnornas krig – där Alliansen var Imperiets motståndare.

– Alliansen var den svagare parten som mot alla odds besegrade Imperiets mäktiga dödsstjärnor och galatiska stjärnkryssare, säger Borg i programmet och fortsätter i seriös ton:

Annons

– Det var lite roligt att vi döpte samarbetet efter Luke Skywalker och Obi-Wan Kanobis allians. Det vore gement att likna Persson, jag ber om ursäkt Göran, för Darth Vader, men det var roligt.

I korridorerna till riksdagen kunde Anders Borg gå runt och vissla på marschmusiken som i filmerna ofta ackompanjerar framträdanden från filmernas onde karaktär, Darth Vader.

Politik och bankvärld

Anders Borg har en lång karriär inom såväl politiken som bankvärlden bakom sig. Han gick med i Moderata ungdomsförbundet under gymnasietiden, och efter den borgerliga valsegern 1991 utsågs han till politiskt sakkunnig i statsrådsberedningen.

Efter den borgerliga valförlusten 1994 lämnade Anders Borg under en period politiken för att i stället arbeta inom bankvärlden. Han utsågs till finansminister 2006 – och innehade därefter posten fram till 2014.

Lämnade uppdrag efter fest

Efter en omtalad fest i Stockholms skärgård 2017, där Borg efteråt på Facebook bad om ursäkt för att han betett sig "otrevligt", lämnade han flera av sina uppdrag, bland annat styrelseuppdrag i Kinnevik och Bima, samt uppdraget som senior rådgivare åt finanshuset Citigroup.

Hösten 2019 gav Borg ut memoarboken "Finansministern".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons