Annons

Ana de Armas om "Blonde": En gåva till mig

”Blonde” är den på förhand mest omskrivna filmen vid årets Venedigfestival, med Ana de Armas i huvudrollen som Marilyn Monroe. Ett udda val, kan tyckas, med en mörkhårig kubanska i rollen som blonda amerikanskan. Men regissören Andrew Dominik tvekade aldrig.
Film • Publicerad 8 september 2022
Ana de Armas är på plats i Venedig för att lansera "Blonde".
Ana de Armas är på plats i Venedig för att lansera "Blonde".Foto: Domenico Stinellis/AP/TT
Andrew Dominik och Ana de Armas möter pressen i Venedig.
Andrew Dominik och Ana de Armas möter pressen i Venedig.Foto: Joel C Ryan/AP/TT
Ana de Armas som Marilyn Monroe i "Blonde". Pressbild.
Ana de Armas som Marilyn Monroe i "Blonde". Pressbild.Foto: Netflix

– Jag såg henne i en liten komedi och kände det direkt att det var hon. Ungefär som när du blir förälskad. Någon går in genom dörren och där säger det klick, säger han.

– När vi hittade Ana så fick filmen liv.

Annons

Vid en helt fullsatt presskonferens möter Ana de Armas, Andrew Dominik, Adrian Brody och Julianne Nicholson världspressen. Ana de Armas får nu bekanta sig med den verklighet som Monroe levde i. När hon kommer till festivalön Lido står hundratals människor och ropar ”Ana, Ana”, och när allt är över och filmgänget ska ta båten tillbaka till sitt hotell inne i Venedig är det samma sak. ”Ana, Ana, Ana!”.

"Var bara en kvinna"

Under presskonferensen berättar Ana de Armas att hon från början inte visste så mycket om Marilyn Monroe förutom att hon hade sett några av hennes filmer. Arbetet med filmen, som bygger på Joyce Carol Oates roman om Monroe, blev en lång process med att upptäcka och lära sig mer om den legendariska skådespelaren.

– Det finns ju så mycket vi inte vet när det gäller henne. Det fanns väldigt mycket utrymme för mig att skapa kvinnan under rollfiguren. Jag kunde känna gemenskap med hennes smärta och hennes drama. Hon var bara en kvinna, precis som jag, samma ålder, samma yrke, säger hon och fortsätter:

– Jag fick öppna mig själv för att vara villig att gå till platser som var mörka och obekväma. Jag var tvungen att gå dit, jag ville hitta hennes känslomässiga sanning.

Norma Jean dominerar

I berättelsen vill huvudpersonen särskilja mellan Marilyn Monroe, som var ett artistnamn, och Norma Jean Baker, som var hennes riktiga namn.

– I större delen av filmen är det Norma Jean som är närvarande, det är mer berättelsen om henne, även om Marilyn tar över ibland. De behövde båda varandra, de var samma person, säger Ana de Armas och avbryter sig med ett "ursäkta mig, jag är så nervös".

För Ana de Armas kommer livet att förändras nu (de tidigare rollerna hon har uppmärksammats i är ”Knives out” och allra mest ”No time to die”, där hon nästan stal filmen från Daniel Craig).

– Jag gjorde ”Blonde” för att pusha mig själv. Den här filmen var en gåva till mig. Den kommer att ge mig mer respekt, det här har förändrat mitt liv.

Fakta: Ana de Armas

Född: 1988 I Havanna.

Bakgrund: Började studera teater som 14-åring och medverkade tidigt i tre filmer. Flyttade som 18-åring till Madrid i Spanien för att få fart på sin skådespelarkarriär.

Filmer i urval: " Blade runner 2049", "The informer", "Knives out", "No time to die", "The Gray man".

Aktuell: I "Blonde" som har fått världspremiär på filmfestivalen i Venedig.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons