Annons

Amitav Ghosh skildrar upptakten till opiumkrigen

Under första halvan av 1800-talet tvingade det brittiska imperiet på Kina en opiumhandel som kostade miljontals liv. I andra delen av sin trilogi drar den framstående indiske författaren Amitav Ghosh läsaren in i det sjudande livet i 1830-talets Kanton i Kina.
Bokrecension • Publicerad 8 september 2022
Detta är en recension i Barometern Oskarshamns-Tidningen. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
En flod av rök är andra delen i Amitav Ghoshs Ibistrilogi.
En flod av rök är andra delen i Amitav Ghoshs Ibistrilogi.Foto: Ivo van der Bent
Roman

En flod av rök

Författare: Amitav Ghosh.

Översättning: Ylva Gislén.

Förlag: Palaver press.

Trilogin börjar bland fattiga vallmoodlare i Bengalen. Otaliga kistor med opium lastas på båtar till Kanton i Kina. Genom hela andra delen får vi följa Bahram, en skicklig opiumsmugglare från Bombay, omtyckt av alla, rik och med rymligt samvete. Men till slut kostar opiet honom livet.

Ett långt mer sympatisk ärende har Paulette Lambert, en ung fransyska som tillsammans med den engelske botanisten Fitcher Penrose reser till Kantons närhet för att finna värdefulla växter att skicka till Kew Gardens i London. Exotiska växter stod högt i kurs. Vi får veta en hel del om utvecklingen i Kanton och Kina genom de ganska tramsiga brev som en manlig vän till Paulette skriver, medan han för hennes räkning söker den mytomspunna gyllene kamelian.

Annons

I Kanton hänvisas utlänningar till en liten enklav, Fanqui-town, där de bor med sin tjänarskara omgivna av ett myller av försäljare, daglönare, båtfolk.

Amitav GhoshEn flod av rök
Amitav GhoshEn flod av rök

Ghosh är otroligt påläst. Texten vimlar av detaljer kring båtar, festmåltider, klädedräkter. Snart sagt varje sida av det rakt berättande språket livas av ord och uttryck från tidens språk och dialekter. Översättningen måste ha varit ett hästjobb, och Ylva Gislén har utfört det väl.

Författaren ger en mångsidig bild av opiumhandelns moraliska dimensioner, till exempel genom heta diskussioner på handelskammaren i Fanqui-town. Ofta har jag funderat över vad det är som får människor i vår tid att blunda för det oljeeldade klimathotet och bara köra på som vanligt. Efter läsningen av den här boken undrar jag mindre.

Jag är både rädd och förväntansfull inför tredje delens “flod av eld”.

Kjell AnderssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons