Annons

Amerikansk stad vill ta ner konstverk

Konst • Publicerad 12 november 2020
Jack Shainman Gallery har installerat den amerikanske konstnären Nick Caves verk i Kinderhook i delstaten New York. Pressbild.
Jack Shainman Gallery har installerat den amerikanske konstnären Nick Caves verk i Kinderhook i delstaten New York. Pressbild.Foto: Jack Shainman Gallery

Textbaserad konst som uppmanar till en rannsakning om rasism eller bara en skylt? Där går tvistelinjen just nu mellan å ena sidan den amerikanske konstnären Nick Cave och hans Jack Shainman Gallery och å andra sidan den vanligen lugna lilla staden Kinderhook norr om New York, skriver New York Times.

Cave (ej att förväxla med sångaren), gjorde 2016 en stor installation på Massachusetts Museum of Contemporary Art om vapenvåld och om häktade svarta som dött. "Truth be told" lyder texten på väggen i Kinderhook som är tänkt att inspirera till en diskussion om rättvisa och polisväsende med anledning av polisen som dödade George Floyd i Minneapolis.

Annons

Själva byggnaden används i dag som skola och staden menar att konstverket i själva verket är en skylt. Det Manhattan-baserade galleriet anser i sin tur anser att verket ryms inom det avtal man har med staden om denna lokala filial.

Galleristen Jack Shainman satte upp verket trots besked om att han riskerar böter på 200 dollar per dag. Konstnären Nick Cave ser stadens inställning som ännu en indikation på "var människor står".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons