Annons

Amanda Lind ordförande i kulturutskottet

Den tidigare kulturministern Amanda Lind (MP) blir ordförande i riksdagens kulturutskott.
Kultur • Publicerad 3 oktober 2022
Amanda Lind (MP) är tillbaka i kulturlivet som ny ordförande i riksdagens kulturutskott. Arkivbild.
Amanda Lind (MP) är tillbaka i kulturlivet som ny ordförande i riksdagens kulturutskott. Arkivbild.Foto: Duygu Getiren/TT

Fördelningen av ordförandeposterna i riksdagens olika utskott efter valet pågår och nu står det klart att Miljöpartiet tar klubban i kulturutskottet.

Därmed återvänder Amanda Lind till kulturlivet. Hon var kultur- och demokratiminister med ansvar även för idrottsfrågorna mellan 2019 och 2021, då Miljöpartiet lämnade regeringen.

Blåslampa

Annons

Amanda Lind konstaterar att hennes roll blir att leda en aktiv opposition mot den nya regeringen och framförallt Sverigedemokraternas politik.

– De har en kulturpolitisk agenda som sticker ut, och där ser jag att kulturutskottet kommer att ha en viktig roll. Dels genom att granska regeringens arbete och agera som en blåslampa, men också genom att vara konstruktiv och få till så bra beslut som möjligt och förhoppningsvis undvika de värsta förslagen, säger hon.

TT: Varför är det viktigt att stå som en motvikt till SD:s kulturpolitik?

– Vi kan ju börja med frågan om public service, där Sverigedemokraterna både vill skära ned och förändra inriktningen. Man vill också skära ned stödet till konsten och det fria kulturlivet och har en instrumentell syn på vad konsten ska innebära och vilka effekter den ska främja. Där menar jag att de särskiljer sig från övriga riksdagspartier.

Fler viktiga frågor

Amanda Lind lyfter även fram de bemannade skolbiblioteken som en viktig fråga för kulturutskottet:

– Kulturutskottet är väldigt intresserade av den frågan eftersom det handlar om läsfrämjandet. Men även mediestödet som ska sjösättas under den här mandatperioden, idrottsrörelsen och föreningslivets återhämtning efter pandemin och frågan om folkbildning och nationella minoriteters kultur är alla viktiga frågor, säger hon.

Amanda Lind satt inte i riksdagen innan sin tid som statsråd, men valdes in som ledamot i valet i september.

Som kulturminister fick Amanda Lind hantera en kultursektor som drabbades hårt av de olika pandemirestriktionerna och hon fick vara med och ta fram flera stödpaket.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons