Annons

Äldre kvinnors sexliv – "egentligen bara bättre"

Fontänorgasmer i all ära – ytterst är det ändå närheten som alla vill åt. Så sammanfattar Åsa Kalmér sin bok där 21 kvinnor, medelålders och uppåt – berättar om sina kroppar, sexliv och sexuella utveckling.
Litteratur • Publicerad 1 februari 2022
Åsa Kalmér, regissör och skådespelare, bokdebuterar med intervjuboken "Naket – det mest intima".Foto: Paul Wennerholm/TT
"Kan kvinnors sexualitet få ta samma plats som mäns, och kan nästa generation få ha det med sig från början" säger Åsa Kalmér.Foto: Paul Wennerholm/TT

"Pratar du med dina väninnor om sex?" har varit den första frågan som Åsa Kalmér ställt till de 21 kvinnor som hon har intervjuat. Själv gjorde hon det inte längre – i alla fall inte under långa fikastunder som när hon var yngre, innan familjelivet och karriären helt tog över. En amerikansk tidningsspalt om ett medelålders par som hade glidit ifrån varandra fick henne att börja undra hur människor egentligen har det i sängen, och om hon själv hade missat något.

Men boken "Naket – det mest intima" är också sprungen ur en stark upplevelse av att medelålders och äldre kvinnors sexualitet inte ges plats i det offentliga samtalet, i filmer eller tv-serier. Åsa Kalmér, i grunden regissör, skådespelare och manusförfattare, är även en av upphovspersonerna bakom den svenska HBO-serien "Lust" som får premiär senare i vår. Där ligger allt fokus på medelålders kvinnor.

Annons

– Det är sorgligt med den här överdrivna ungdomsfixeringen, den mer djupgående sexualiteten är på något sätt tabubelagd, säger hon.

Blottlägga sig

Att prata om sitt sexliv är också att blottlägga sig – det konstaterar både Åsa Kalmér och lantmätaren Veronica, 50, en av de kvinnor som hon har intervjuat. Kärlek är ett enklare samtalsämne, framhåller Veronica. I ett prestigefyllt samhälle är det svårt att visa sina basala och kanske till och med råaste sidor.

Framgångshysterin tystar även erkännanden om brister och tillkortakommanden, menar Åsa Kalmér:

– Det blir farligt, det är väl att den här nutida kulturen av att hela tiden berätta framgångshistorien om sig själv som gör att man måste ha något slags sköld för att inte bli trampad på, säger hon och tillägger att även hon själv tycker att det är svårt.

– Jag vill gärna jobba för att man ska kunna vara naken och sårbar.

"Naket – det mest intima" består av just öppna samtal, ett slags biografier utifrån sexuella erfarenheter och liv, mer än skildringar av "avklädda" situationer. De intervjuade är anonyma; mellan 40 och 94 år, övervägande heterosexuella – men inte bara – från olika kulturer och bakgrunder.

Högröd pappa

Samtliga är om inte äldre så åtminstone tillräckligt medelålders för att kunna betrakta och formulera sig kring sin sexualitet över tid, det vill säga hur det började, hur det fortsatte och hur det är. Här finns en turkisk kvinna, redaktören Ayla, vars första och mycket jobbiga menstruation kom som en chock. Den högröde pappan föreslog rullstol när han blev uppringd av skolsköterskan och ombedd att hämta sin dotter.

Några decennier senare träffas Ayla och hennes väninnor regelbundet för att hjälpa varandra med intimvaxningen. "Jag tycker synd om vita kvinnor som inte gör det för varandra", säger hon i boken.

Juristen Malin och journalisten Hanne berättar att de i sina sexuella relationer egentligen aldrig har upplevt riktig kärlek. Lågstadieläraren Eva, 94, en gång frånskild tvåbarnsmor, är osäker på om hon någonsin har fått en orgasm.

TT: Vad har förvånat dig mest under de här samtalen?

Annons

– Jag tror att nästan samtliga upplever att de kan ta för sig, och se sina sexuella behov bättre ju äldre de blir. Det blir egentligen bättre och bättre. När man har förvärvat förmågan att ta för sig, att det kanske inte alltid behöver vara så långa förspel eller så vackert...utan tar för sig sexuellt så uttryckte flera "jag är som en man" eller "jag känner mig som en man". Det sexuella begäret definieras som manligt.

Bortom stereotyper

Även den vilda och glupska sexualiteten benämns av flera kvinnor som manlig, konstaterar Åsa Kalmér som önskar ett samliv fritt från både mentala och verbala stereotyper. Kanske kan mannen få slippa oket av att vara den evige förföraren och i stället få vara den mer följsamme, föreslår hon.

– Då kan man göra den där gemensamma sexuella resan när man möts – som verkligen leder till närhet. Det tycker jag också att alla har sagt, det är närheten som alla ytterst vill åt, som de vill känna och uppleva.

– Dramaturgiskt sett innehåller erotik både vilda inslag och sköra moment, det är dynamiskt. Den här dynamiken ska göras tillgänglig för alla. Alla måste få inkorporera det i sin egen sexualitet och känna att jag kan vara allt det här.

Fakta: Åsa Kalmér

Född: 1961.

Bor: Stockholm.

Sysselsättning: Regissör, skådespelare, manusförfattare.

Aktuell: Med boken "Naket – det mest intima". Tillsammans med sin man Jörgen Hjerdt med utställningen "Ärr" – fotografier där Åsa Kalmér ville undersöka om det finns skönhet i hennes kropp som är enbröstad efter en canceroperation. Öppnar på Fotografiska i Stockholm i februari.

Är en av upphovspersonerna bakom den svenska HBO-serien "Lust" som får världspremiär på filmfestivalen i Berlin 14 februari och senare i vår visas på HBO Max.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons